Określenia stawki ryczałtu. - Interpretacja - 0113-KDIPT2-1.4011.889.2023.4.RK

ShutterStock

Interpretacja indywidualna z dnia 15 marca 2024 r., Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej, sygn. 0113-KDIPT2-1.4011.889.2023.4.RK

Temat interpretacji

Określenia stawki ryczałtu.

Interpretacja indywidualna – stanowisko prawidłowe

Szanowna Pani,

stwierdzam, że Pani stanowisko w sprawie oceny skutków podatkowych opisanego stanu faktycznego w zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne jest prawidłowe.

Zakres wniosku o wydanie interpretacji indywidualnej

8 grudnia 2023 r. wpłynął Pani wniosek z 28 listopada 2023 r. o wydanie interpretacji indywidualnej, który dotyczy określenia stawki ryczałtu. Uzupełniła go Pani – w odpowiedzi na wezwanie – pismem z 7 lutego 2024 r. (wpływ 9 lutego 2024 r.) i pismem z 2 marca 2024 r. (wpływ 5 marca 2024 r.).

Treść wniosku jest następująca:

Opis stanu faktycznego

Od 15 września 2006 r. prowadzi Pani sezonową działalność gospodarczą (przez kilka miesięcy w roku działalność gospodarcza jest zawieszona) w zakresie produkcji lodów 10.52.Z, restauracje i inne stałe placówki gastronomiczne 56.10.A, pozostała sprzedaż detaliczna prowadzona poza siecią sklepową, straganami i targowiskami 47.99.Z.

Od stycznia 2023 r. formą opodatkowania prowadzonej działalności gospodarczej jest ryczałt od przychodów ewidencjonowanych.

Głównym rodzajem działalności jest produkcja i sprzedaż lodów, które są wytwarzane we własnym zakresie. Lody produkowane są w sposób rzemieślniczy, jako lody tradycyjne - lody gałkowe wielosmakowe oraz lody włoskie i amerykańskie z automatu. Lody, jako wyrób gotowy sprzedawane są głównie odbiorcom detalicznym. Jednym odbiorcą jest firma, która kupuje lody gałkowe w celu dalszej sprzedaży.

Lokal podzielony jest na zaplecze, gdzie znajduje się produkcja, natomiast w drugiej części jest zorganizowana od maja 2023 r. tzw. kawiarenka – lodziarnia, która posiada kilka miejsc ze stolikami w lokalu oraz na zewnątrz. Punkt sprzedaży wyposażony jest w witryny chłodnicze, automaty do produkcji lodów i lady sprzedażowe. W lokalu nie prowadzi się obsługi kelnerskiej. Jest również toaleta dla klienta. Przewagą sprzedaży w lokalu jest sprzedaż kawy oraz ciast gotowych. Natomiast wyprodukowane lody sprzedawane są głównie na wynos w porcjach wskazanych przez klienta w tzw. wafelkach lub w papierowych kubkach jednorazowych. Lokal nie prowadzi sprzedaży alkoholu.

Lody produkowane są metodą tradycyjną. Produkcja lodów w lodziarni polega na tworzeniu bazy lodowej z mleka, śmietany, masła, cukru, żółtek jaj kurzych. Produkty te umieszcza się w pasteryzatorze - miesza - pasteryzuje, a następnie schładza. Otrzymana baza mlekowa przekładana jest do frezera, gdzie podlega zamrożeniu i następnie w zależności od smaku dodaje się kolejno różne dodatki smakowe typu kakao, owoce surowe, owoce suszone, skład zależy od smaku. Sorbety natomiast robione są na bazie owoców z wodą i cukrem oraz stabilizatorem. Masa robiona jest we frezerze.

W piśmie z 7 lutego 2024 r. stanowiącym uzupełnienie wniosku wskazała Pani, że prowadzona przez Panią działalność jest działalnością gastronomiczną - usługami związanymi z przygotowaniem posiłków oraz sprzedażą posiłków - określoną w art. 4 ust. 1 pkt 2 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne.

Prowadzona przez Panią działalność nie jest działalnością usługową w zakresie handlu - sprzedaży, w stanie nieprzetworzonym, nabytych uprzednio produktów (wyrobów) i towarów, w tym również takich, które zostały przez sprzedawcę zapakowane lub rozważone do mniejszych opakowań albo rozlane do butelek, puszek lub mniejszych pojemników określoną w art. 4 ust. 1 pkt 3 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne.

Prowadzona przez Panią działalność jest działalnością wytwórczą - działalnością, w wyniku której powstają nowe wyroby, w tym również sprzedaż wyrobów własnej produkcji, prowadzoną przez podatnika - art. 4 ust. 1 pkt 4 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne.

Klasyfikacja usługi/sprzedaży z prowadzonej przez Panią działalności gospodarczej - zgodnie z Polską Klasyfikacją Wyrobów i Usług (PKWiU) - jest następująca:

·te, które zamierza Pani opodatkować 3,0% stawką ryczałtu PKWiU to 56.10.12.0 (w ramach usługi gastronomicznej - sprzedaż lodów własnej produkcji do konsumpcji przez klienta lokalu lub do konsumpcji przez klienta - na wynos) - działalność podstawowa generująca 90% obrotu;

·te, które zamierza Pani opodatkować 5,5% stawką ryczałtu PKWiU to 10.52.10.0 (w ramach działalności jako wytwórczej produkcja lodów do dalszej odsprzedaży) - działalność generująca 10% obrotu.

Wskazała Pani, że będzie uzyskiwała przychody z działalności wytwórczej - art. 12 ust. 1 pkt 6 lit. a) ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne. Dotyczy to jak wyżej opisała Pani produkcji lodów do dalszej odsprzedaży – PKWiU 10.52.10.0, ok. 10% obrotu (sprzedaż wyłącznie udokumentowana fakturami) oraz będzie uzyskiwała przychody z działalności gastronomicznej, z wyjątkiem przychodów ze sprzedaży napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,5% - art. 12 ust. 1 pkt 7 lit. a) ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne, dotyczyło to będzie usługi gastronomicznej - sprzedaży lodów własnej produkcji do konsumpcji przez klienta lokalu lub do konsumpcji przez klienta na wynos sklasyfikowanej wg PKWiU 56.10.12.0.

Nie będzie Pani uzyskiwała przychodów z działalności usługowej w zakresie handlu.

W odpowiedzi na pytanie, co oznacza, że należy opodatkować stawką ryczałtu 5,5% przychód od sprzedaży lodów dla nabywcy (innej firmy) w celu dalszej sprzedaży, kim są nabywcy, inne podmioty – wskazała Pani, że ma na myśli (produkcję lodów do dalszej odsprzedaży) i uważa Pani, że stawka 5,5% dotyczy działalności wytwórczej/produkcji lodów do dalszej odsprzedaży na rzecz podmiotu, który we własnym zakresie będzie sprzedawał lody własnym klientom indywidualnym.

Spełnia Pani warunki do opodatkowania w formie ryczałtu określone w art. 8 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne. Spełnia Pani warunki określone w art. 6 ust. 4 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne. Wniosek dotyczy 2023 r., 2024 r. i lat kolejnych.

Wskazuje Pani, że działalność gospodarczą zawieszała Pani sezonowo w latach poprzednich, w okresie, który jest przedmiotem wniosku tj. w 2023 r., natomiast w 2024 r. działalności gospodarczej Pani nie zawieszała.

W piśmie z 2 marca 2024 r. stanowiącym uzupełnienie wniosku doprecyzowała Pani opis wskazując, że w uzupełnieniu wniosku z 7 lutego 2024 r. wkradł się błąd polegający na tym, że wymieniła Pani w nim błędną klasyfikację PKWiU w odniesieniu do Pani usług - prawidłowa klasyfikacja to 56.10.19.0 - pozostałe usługi podawania posiłków zamiast 56.10.12.0.

Dla doprecyzowania wskazuje Pani, że celem złożenia wniosku jest uzyskanie interpretacji zgodnie z którą dobrze rozumie Pani przepisy podatkowe i ma Pani prawo zastosować stawkę ryczałtu w wysokości 3% (dotychczas stosowała Pani jak uważa błędnie stawkę 5,5% do całości Pani przychodów) - dla prowadzonej przez Panią działalności pn. sprzedaż lodów własnej produkcji przez lodziarnię, sklasyfikowaną pod symbolem PKWiU 56.10.19.0 (usługi restauracji i pozostałych placówek gastronomicznych), która to działalność może być opodatkowana ryczałtem w stawce 3% uzyskiwanych przychodów.

Zgodnie z art. 12 ust. 1 pkt 7 lit. a) ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne, do przychodów z działalności gastronomicznej, z wyjątkiem przychodów ze sprzedaży napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,5%, zastosowanie ma 3% stawka ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych, a działalność gastronomiczna to usługi związane z przygotowaniem posiłków oraz sprzedażą posiłków i towarów (art. 4 ust. 1 pkt 2 ww. ustawy). W konsekwencji, przyjmując, że usługa świadczona przez lodziarnię jest usługą gastronomiczną - stawka ryczałtu 3% ma tutaj zastosowanie.

Pytanie

Czy przychód z powyższej działalności gospodarczej należy opodatkować stawką ryczałtu w wysokości 3% przychodu od sprzedaży lodów, kawy, ciast w lokalu oraz na wynos jako działalność gastronomiczną, natomiast 5,5% przychodu od sprzedaży lodów dla nabywcy (innej firmy)?

Pani stanowisko w sprawie (ostatecznie sformułowane w uzupełnieniu wniosku z 2 marca 2024 r.)

Dla sprecyzowania wniosku wyjaśnia Pani, że chce Pani uzyskać interpretację zgodnie z którą dobrze rozumie przepisy podatkowe i ma Pani prawo zastosować stawkę ryczałtu w wysokości 3% (dotychczas stosowała Pani, jak uważa błędnie stawkę 5,5%)  dla prowadzonej przez Panią działalności pn. sprzedaż lodów własnej produkcji przez lodziarnię, sklasyfikowaną pod symbolem PKWiU 56.10.19.0 - usługi restauracji i pozostałych placówek gastronomicznych, która to działalność może być opodatkowana ryczałtem w stawce 3% uzyskiwanych przychodów.

Zgodnie z wyjaśnieniami Głównego Urzędu Statystycznego, za punkt gastronomiczny stały lub sezonowy, uznaje się każdy punkt, którego przedmiotem działalności jest przygotowanie oraz sprzedaż posiłków i napojów do spożycia, czy to na miejscu czy to na wynos.

Tak więc Pani zdaniem, punktem gastronomicznym będzie na pewno lodziarnia, a Pani działalność można oznaczyć symbolem PKWiU 56.10.19.0.

Na mocy art. 12 ust. 1 pkt 7 lit. a) ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne (dalej: u.z.p.d.), do przychodów z działalności gastronomicznej, z wyjątkiem przychodów ze sprzedaży napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,5% zastosowanie ma 3% stawka ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych.

Działalność gastronomiczna to usługi związane z przygotowaniem posiłków oraz sprzedażą posiłków i towarów (art. 4 ust. 1 pkt 2 u.z.p.d.).

W konsekwencji należy przyjąć, że usługa świadczona przez lodziarnię jest usługą gastronomiczną. W takim przypadku dla formy opodatkowania ryczałt od przychodów ewidencjonowanych, działalność lodziarni powinna być opodatkowana 3% stawką ryczałtu.

Natomiast klasyfikacja 10.52.10.0 - lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne, nie przeznaczone do sprzedaży Pani klientom na miejscu, bądź na wynos, a przeznaczone do sprzedaży przez Panią dla innych podmiotów, które finalnie będą te lody sprzedawać swoim klientom - jest działalnością wytwórczą określoną w art. 12 ust. 1 pkt 6 lit. a) ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne i w tym przypadku obowiązana jest Pani opodatkować tą sprzedaż stawką ryczałtu 5,5%.

Ocena stanowiska

Stanowisko, które przedstawiła Pani we wniosku jest prawidłowe.

Uzasadnienie interpretacji indywidualnej

Zgodnie z art. 1 pkt 1 ustawy z 20 listopada 1998 r. o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne (t. j. Dz. U. z 2022 r. poz. 2540 ze zm.):

Ustawa reguluje opodatkowanie zryczałtowanym podatkiem dochodowym niektórych przychodów (dochodów) osiąganych przez osoby fizyczne prowadzące pozarolniczą działalność gospodarczą.

W myśl art. 4 ust. 1 pkt 12 ww. ustawy:

Użyte w ustawie określenie pozarolnicza działalność gospodarcza oznacza pozarolniczą działalność gospodarczą w rozumieniu ustawy o podatku dochodowym.

Zgodnie z art. 5a pkt 6 ustawy z 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (t. j. Dz. U. z 2024 r. poz. 226 ze zm.):

Ilekroć w ustawie jest mowa o działalności gospodarczej albo pozarolniczej działalności gospodarczej oznacza to działalność zarobkową:

a) wytwórczą, budowlaną, handlową, usługową,

b) polegającą na poszukiwaniu, rozpoznawaniu i wydobywaniu kopalin ze złóż,

c) polegającą na wykorzystywaniu rzeczy oraz wartości niematerialnych i prawnych

- prowadzoną we własnym imieniu bez względu na jej rezultat, w sposób zorganizowany i ciągły, z której uzyskane przychody nie są zaliczane do innych przychodów ze źródeł wymienionych w art. 10 ust. 1 pkt 1, 2 i 4-9.

Stosownie do art. 4 ust. 1 pkt 1 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne:

Użyte w ustawie określenie działalność usługowa oznacza pozarolniczą działalność gospodarczą, której przedmiotem są czynności zaliczone do usług zgodnie z Polską Klasyfikacją Wyrobów i Usług (PKWiU) wprowadzoną rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 4 września 2015 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) (Dz.U. poz. 1676, z 2017 r. poz. 2453, z 2018 r. poz. 2440, z 2019 r. poz. 2554 oraz z 2020 r. poz. 556), z zastrzeżeniem pkt 2 i 3.

Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług pod pojęciem usług rozumie:

  • wszelkie czynności świadczone na rzecz jednostek gospodarczych prowadzących działalność o charakterze produkcyjnym, tzn. usługi dla celów produkcji nietworzące bezpośrednio nowych dóbr materialnych;
  • wszelkie czynności świadczone na rzecz jednostek gospodarki narodowej oraz na rzecz ludności, przeznaczone dla celów konsumpcji indywidualnej, zbiorowej i ogólnospołecznej.

Pojęcie usług nie obejmuje czynności związanych z wytwarzaniem wyrobów (włączając półfabrykaty, elementy, części, obróbkę elementów) z materiałów własnych przedsiębiorstwa na zlecenie innych jednostek gospodarki narodowej, przeznaczonych do celów produkcyjnych lub do dalszej odsprzedaży oraz z reguły nie obejmuje wytwarzania wyrobów na indywidualne zamówienie ludności z materiałów własnych wykonawcy.

W myśl art. 4 ust. 1 pkt 2 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne:

Użyte w ustawie określenie działalność gastronomiczna to usługi związane z przygotowaniem posiłków oraz sprzedażą posiłków i towarów.

Zgodnie zaś z art. 4 ust. 1 pkt 4 ww. ustawy:

Użyte w ustawie określenie działalność wytwórcza oznacza działalność, w wyniku której powstają nowe wyroby, w tym również sprzedaż wyrobów własnej produkcji, prowadzoną przez podatnika.

Stosownie do art. 6 ust. 1 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne:

Opodatkowaniu ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych podlegają przychody osób fizycznych lub przedsiębiorstw w spadku z pozarolniczej działalności gospodarczej, o których mowa w art. 7a ust. 4 lub art. 14 ustawy o podatku dochodowym, z zastrzeżeniem ust. 1e i 1f, w tym również gdy działalność ta jest prowadzona w formie spółki cywilnej osób fizycznych, spółki cywilnej osób fizycznych i przedsiębiorstwa w spadku lub spółki jawnej osób fizycznych, zwanych dalej „spółką”. Do przychodów przedsiębiorstwa w spadku nie stosuje się przepisu art. 12 ust. 10a.

Natomiast w myśl art. 6 ust. 4 pkt 1 ww. ustawy:

Podatnicy opłacają w roku podatkowym ryczałt od przychodów ewidencjonowanych z działalności wymienionej w ust. 1, jeżeli w roku poprzedzającym rok podatkowy:

a)  uzyskali przychody z tej działalności, prowadzonej wyłącznie samodzielnie, w wysokości nieprzekraczającej 2 000 000 euro, lub

b)  uzyskali przychody wyłącznie z działalności prowadzonej w formie spółki, a suma przychodów wspólników spółki z tej działalności nie przekroczyła kwoty 2 000 000 euro.

Możliwość opodatkowania w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych uzależniona jest między innymi od niespełnienia przesłanek negatywnych określonych w art. 8 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne.

Zgodnie z art. 8 ust. 1 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne:

Opodatkowania w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych, z zastrzeżeniem art. 6 ust. 1b, nie stosuje się do podatników:

1) opłacających podatek w formie karty podatkowej na zasadach określonych w rozdziale 3;

2) korzystających, na podstawie odrębnych przepisów, z okresowego zwolnienia od podatku dochodowego;

3) osiągających w całości lub w części przychody z tytułu:

a) prowadzenia aptek,

b) (uchylona)

c) działalności w zakresie kupna i sprzedaży wartości dewizowych,

d) (uchylona)

e) (uchylona)

f) działalności w zakresie handlu częściami i akcesoriami do pojazdów mechanicznych;

4) wytwarzających wyroby opodatkowane podatkiem akcyzowym, na podstawie odrębnych przepisów, z wyjątkiem wytwarzania energii elektrycznej z odnawialnych źródeł energii;

5) podejmujących wykonywanie działalności w roku podatkowym po zmianie działalności wykonywanej:

a) samodzielnie na działalność prowadzoną w formie spółki z małżonkiem,

b) w formie spółki z małżonkiem na działalność prowadzoną samodzielnie przez jednego lub każdego z małżonków,

c) samodzielnie przez małżonka na działalność prowadzoną samodzielnie przez drugiego małżonka

- jeżeli małżonek lub małżonkowie przed zmianą opłacali z tytułu prowadzenia tej działalności podatek dochodowy na ogólnych zasadach.

6) (uchylony).

W myśl art. 8 ust. 2 ww. ustawy:

Jeżeli podatnik prowadzący działalność samodzielnie lub w formie spółki, który wybrał opodatkowanie w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych, uzyska z tej działalności przychody ze sprzedaży towarów handlowych lub wyrobów lub ze świadczenia usług na rzecz byłego lub obecnego pracodawcy, odpowiadających czynnościom, które podatnik lub co najmniej jeden ze wspólników:

1) wykonywał w roku poprzedzającym rok podatkowy lub

2) wykonywał lub wykonuje w roku podatkowym

 - w ramach stosunku pracy lub spółdzielczego stosunku pracy, podatnik ten traci w roku podatkowym prawo do opodatkowania w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych i, poczynając od dnia uzyskania tego przychodu do końca roku podatkowego, opłaca podatek dochodowy na ogólnych zasadach.

Zgodnie art. 9 ust. 1 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne:

Sporządzone na piśmie oświadczenie o wyborze opodatkowania przychodów z pozarolniczej działalności gospodarczej w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych na dany rok podatkowy podatnik składa naczelnikowi urzędu skarbowego właściwemu według miejsca zamieszkania podatnika, a w przypadku przedsiębiorstwa w spadku - według ostatniego miejsca zamieszkania zmarłego przedsiębiorcy, do 20 dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym osiągnął pierwszy przychód z tego tytułu w roku podatkowym, albo do końca roku podatkowego, jeżeli pierwszy taki przychód osiągnął w grudniu roku podatkowego.

Wysokość stawek ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych została przez ustawodawcę ustalona w art. 12 ust. 1 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne.

Zgodnie z art. 12 ust. 1 pkt 6 lit. a) ww. ustawy:

Ryczałt od przychodów ewidencjonowanych wynosi 5,5% przychodów z działalności wytwórczej, robót budowlanych lub w zakresie przewozów ładunków taborem samochodowym o ładowności powyżej 2 ton.

Zgodnie zaś z art. 12 ust. 1 pkt 7 lit. a) ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne:

Ryczałt od przychodów ewidencjonowanych wynosi 3% przychodów z działalności gastronomicznej, z wyjątkiem przychodów ze sprzedaży napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,5%.

Możliwość opłacania oraz wysokość stawki ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych uzyskanych w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą zależy wyłącznie od faktycznego rodzaju świadczonych w ramach tej działalności usług. Zatem konieczne jest każdorazowe przypisanie rodzaju wykonywanych czynności do określonego grupowania PKWiU. Przy czym klasyfikacji tej do określonego symbolu PKWiU dokonuje sam podatnik.

W Klasyfikacji Wyrobów i Usług ustawodawca w dziale 56 sklasyfikował - usługi związane z wyżywieniem. W Klasie PKWiU 56.10 mieszczą się usługi restauracji i pozostałych placówek gastronomicznych. Klasa ta  zawiera m.in. grupowanie 56.10.19.0 – pozostałe usługi podawania posiłków.

Grupowanie to obejmuje:

·pozostałe usługi związane z podawaniem przygotowywanych posiłków i napojów świadczone przez punkty zazwyczaj nieposiadające miejsc do siedzenia ani obsługi kelnerskiej, takie jak: bufety, punkty sprzedaży frytek i ryb, kioski z gotową żywnością, punkty sprzedaży posiłków na wynos;

·sprzedaż z automatów żywności przygotowywanej na miejscu;

·usługi lodziarni i ciastkarni;

·usługi ruchomych placówek gastronomicznych, przygotowujących żywność i napoje do bezpośredniej konsumpcji.

W Klasie PKWiU 10.52 mieszczą się lody. Klasa ta zawiera m.in. grupowanie 10.52.10.0 – lody śmietankowe i pozostałe lody jadalne.

Grupowanie to obejmuje:

·lody śmietankowe zazwyczaj przygotowywane na bazie mleka lub śmietanki i inne lody jadalne (np. sorbet, lizaki lodowe), nawet zawierające kakao w każdej proporcji.

Stosownie do art. 12 ust. 3 ww. ustawy:

Jeżeli podatnik obowiązany do prowadzenia ewidencji przychodów prowadzi działalność, z której przychody są opodatkowane różnymi stawkami określonymi w ust. 1, ryczałt od przychodów ewidencjonowanych ustala się według stawki właściwej dla przychodów z każdego rodzaju działalności, pod warunkiem, że ewidencja przychodów jest prowadzona w sposób umożliwiający określenie przychodów z każdego rodzaju działalności. (…).

Z treści wniosku wynika, że prowadzi Pani działalność gastronomiczną w zakresie sprzedaży lodów własnej produkcji do konsumpcji przez klienta w lokalu lub do konsumpcji przez klienta na wynos sklasyfikowaną wg PKWiU 56.10.19.0 - pozostałe usługi podawania posiłków, z wyjątkiem przychodów ze sprzedaży napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,5% oraz w zakresie działalności wytwórczej w zakresie produkcji lodów do dalszej odsprzedaży sklasyfikowanej wg PKWiU 10.52.10.0.

Mając na uwadze przedstawiony opis sprawy oraz powyższe przepisy prawne stwierdzić należy, że przychody uzyskiwane z działalności gastronomicznej w zakresie sprzedaży lodów własnej produkcji do konsumpcji przez klienta w lokalu lub do konsumpcji przez klienta – na wynos sklasyfikowane wg PKWiU 56.10.19.0 - pozostałe usługi podawania posiłków, mogą być opodatkowane 3% stawką ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych, określoną art. 12 ust. 1 pkt 7 lit. a) ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne. Natomiast przychody uzyskiwane ze sprzedaży lodów, które są wytwarzane we własnym zakresie jako przychody z działalności wytwórczej w zakresie produkcji lodów do dalszej odsprzedaży, sklasyfikowane wg PKWiU 10.52.10.0 mogą być opodatkowane 5,5% stawką ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych, określoną art. 12 ust. 1 pkt 6 lit. a) ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne.

Dodatkowe informacje

Informacja o zakresie rozstrzygnięcia

Interpretacja dotyczy stanu faktycznego, który Pani przedstawiła i stanu prawnego, który obowiązuje w dniu wydania interpretacji.

Interpretacja indywidualna jest wydana przy założeniu, że poprawnie zakwalifikowała Pani świadczone usługi do odpowiednich klasyfikacji wg PKWiU. Interpretacja nie rozstrzyga o prawidłowości tej klasyfikacji (zasady formalnego przyporządkowania towaru lub usługi do grupowania statystycznego nie są przepisami prawa podatkowego).

Przy wydawaniu interpretacji dokonałem wyłącznie analizy okoliczności podanych we wniosku. Rolą postępowania w sprawie wydania indywidualnej interpretacji przepisów prawa podatkowego nie jest bowiem ustalanie, czy przedstawiony we wniosku stan faktyczny jest zgodny ze stanem rzeczywistym. W ramach postępowania o wydanie interpretacji przepisów prawa podatkowego nie przeprowadzam postępowania dowodowego, lecz opieram się jedynie na stanie faktycznym przedstawionym we wniosku. Ustalenie stanu rzeczywistego stanowi domenę ewentualnego postępowania podatkowego. To na podatniku ciąży obowiązek udowodnienia w toku tego postępowania okoliczności faktycznych, z których wywodzi on dla siebie korzystne skutki prawne.

Pouczenie o funkcji ochronnej interpretacji

·Funkcję ochronną interpretacji indywidualnych określają przepisy art. 14k-14nb ustawy z 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2023 r. poz. 2383 ze zm.). Interpretacja będzie mogła pełnić funkcję ochronną, jeśli: Pani sytuacja będzie zgodna (tożsama) z opisem stanu faktycznego i zastosuje się Pani do interpretacji.

·Zgodnie z art. 14na § 1 Ordynacji podatkowej:

Przepisów art. 14k-14n Ordynacji podatkowej nie stosuje się, jeśli stan faktyczny lub zdarzenie przyszłe będące przedmiotem interpretacji indywidualnej jest elementem czynności, które są przedmiotem decyzji wydanej:

1)z zastosowaniem art. 119a;

2)w związku z wystąpieniem nadużycia prawa, o którym mowa w art. 5 ust. 5 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług;

3)z zastosowaniem środków ograniczających umowne korzyści.

·Zgodnie z art. 14na § 2 Ordynacji podatkowej:

Przepisów art. 14k-14n nie stosuje się, jeżeli korzyść podatkowa, stwierdzona w decyzjach wymienionych w § 1, jest skutkiem zastosowania się do utrwalonej praktyki interpretacyjnej, interpretacji ogólnej lub objaśnień podatkowych.

Pouczenie o prawie do wniesienia skargi na interpretację

Ma Pani prawo do zaskarżenia tej interpretacji indywidualnej do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego. Zasady zaskarżania interpretacji indywidualnych reguluje ustawa z 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (t. j. Dz. U. z 2023 r. poz. 1634 ze zm.; dalej jako „PPSA”).

Skargę do Sądu wnosi się za pośrednictwem Dyrektora KIS (art. 54 § 1 PPSA). Skargę należy wnieść w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia interpretacji indywidualnej (art. 53 § 1 PPSA):

·w formie papierowej, w dwóch egzemplarzach (oryginał i odpis) na adres: Krajowa Informacja Skarbowa, ul. Warszawska 5, 43-300 Bielsko-Biała (art. 47 § 1 PPSA), albo

·w formie dokumentu elektronicznego, w jednym egzemplarzu (bez odpisu), na adres Elektronicznej Skrzynki Podawczej Krajowej Informacji Skarbowej na platformie ePUAP: /KIS/SkrytkaESP (art. 47 § 3 i art. 54 § 1a PPSA).

Skarga na interpretację indywidualną może opierać się wyłącznie na zarzucie naruszenia przepisów postępowania, dopuszczeniu się błędu wykładni lub niewłaściwej oceny co do zastosowania przepisu prawa materialnego. Sąd jest związany zarzutami skargi oraz powołaną podstawą prawną (art. 57a PPSA).

Podstawa prawna dla wydania interpretacji

Podstawą prawną dla wydania tej interpretacji jest art. 13 § 2a oraz art. 14b § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2023 r. poz. 2383 ze zm.).