Temat interpretacji
Określenie stawki ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych.
Interpretacja indywidualna – stanowisko nieprawidłowe
Szanowny Panie,
stwierdzam, że Pana stanowisko w sprawie oceny skutków podatkowych opisanego stanu faktycznego w zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne jest nieprawidłowe.
Zakres wniosku o wydanie interpretacji indywidualnej
22 lutego 2022 r. wpłynął Pana wniosek z 22 lutego 2022 r. o wydanie interpretacji indywidualnej, który dotyczy określenia stawki ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych. Uzupełnił go Pan – w odpowiedzi na wezwanie – pismem z 28 kwietnia 2022 r. (wpływ 28 kwietnia 2022 r.) oraz pismem z 25 kwietnia 2022 r. (wpływ 1 czerwca 2022 r.).
Z uwagi na to, że nie zostało przez Pana prawidłowo podpisane uzupełnienie wniosku z 28 kwietnia 2022 r., 2 czerwca 2022 r., wydano postanowienie Nr 0113-KDIPT2-1.4011.239.2022.3.ISL pozostawiające ww. wniosek bez rozpatrzenia (skutecznie doręczone 8 czerwca 2022 r.).
7 czerwca 2022 r. wpłynęło kolejne uzupełnienie ww. wniosku, które zostało nadane ... czerwca 2022 r.
8 czerwca 2022 r. wniósł Pan zażalenie na ww. postanowienie.
Po rozpatrzeniu zażalenia na postanowienie Organu pierwszej instancji z 2 czerwca 2022 r., Nr 0113-KDIPT2-1.4011.239.2022.3.ISL, pozostawiające bez rozpatrzenia przedmiotowy wniosek, Organ odwoławczy, postanowieniem z 28 lipca 2022 r., Nr 0113-KDIPT2-1.4011.239.2022.4.AP, uchylił w całości postanowienie Organu podatkowego pierwszej instancji i przekazał sprawę do ponownego rozpatrzenia przez ten Organ, gdyż po ponownym przeanalizowaniu sprawy stwierdzono, że pismem z 7 czerwca 2022 r. skutecznie uzupełnił Pan wniosek.
Treść wniosku jest następująca:
Opis stanu faktycznego
Prowadzi Pan pozarolniczą działalność gospodarczą w ramach spółki cywilnej – bar sushi. Od 2022 r. wybrał Pan opodatkowanie w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych. Działalność polega na sprzedaży posiłków kuchni azjatyckiej z przewagą potraw, które można określić mianem „sushi”. Znaczna część klientów dobiera sobie różne potrawy zamiast „gotowych” zestawów. Potrawy są w większości przygotowywane od podstaw w barze, choć niektóre samodzielne potrawy lub części zestawów są nabywane jako produkt gotowy i tylko serwowane (np. kapusta kimchi - kupowana w słoikach ale wykładana na talerz jako dodatek albo osobna potrawa dostrajana sezamem). Żadne potrawy nie są sprzedawane jako towar. Jedynym towarem, który jest sprzedawany w znikomym zakresie są herbaty. Oczywiście, herbata stanowi także jeden z napojów podawanych do posiłków. Część klientów spożywa posiłek na miejscu przy stolikach (usługa gastronomiczna z podaniem potraw do stolika), a część zamawia gotowe dania na wynos (odbiór osobisty lub z dowozem); W takim przypadku potrawy są zapakowane przez obsługę w specjalne torby. Ponadto, podawane są napoje (w tym alkoholowe, o zawartości alkoholu pow. 1,5%, zwane dalej „alkoholem”) do posiłków spożywanych na miejscu. Alkohol podawany jest do stolika w szklance, kieliszku lub drinku. Wartość przychodów ze sprzedaży alkoholu nie przekracza 1% sprzedaży całkowitej. W zakresie podatku VAT dla potraw (w tym sprzedawanych na wynos) stosowana jest stawka 8%, a w przypadku potraw zawierających niektóre owoce morza – stawka 23%. Alkohol jest ujmowany na paragonach jako odrębna pozycja w stawce 23%. Paragony są wystawiane szczegółowo, stąd jeden paragon może zawierać potrawy zarówno w stawce 8%, jak też 23%. Cena napojów lub potraw w stawce 23% jest stała i nie są stosowane zabiegi powszechne w sieciach typu ...lub ..., które obniżają cenę napojów opodatkowanych stawką 23% sprzedawanych w zestawie (np. cena piwa ... 0,3l lub ... 0,25l wynosi 8 zł niezależnie od tego, czy serwowany jest tylko napój, czy klient także nabywa potrawy). W zakresie podatku dochodowego (ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych) przyjęto obecnie zasadę, że jeśli na paragonie znajduje się alkohol, to cały przychód z takiego paragonu jest opodatkowany stawką 8,5%, a jeżeli na paragonie nie ma alkoholu – to przychód jest opodatkowany stawką 3% (dotyczy to zarówno posiłków spożywanych na miejscu, czyli usługi gastronomicznej, jak też posiłków sprzedawanych na wynos – z zastrzeżeniem, że alkohol jest sprzedawany wyłącznie w przypadku usługi gastronomicznej). Przedmiotem wniosku jest ustalenie prawidłowej stawki ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych.
W uzupełnieniu wniosku dodał Pan, że zgodnie z art. 3 ust. 1 oraz ust. 1a ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2021 r. poz. 1128 ze zm.), posiada Pan nieograniczony obowiązek podatkowy w Polsce. Działalność w ramach spółki cywilnej prowadzi Pan od 1 lipca 2017 r. Prowadzi Pan ewidencję przychodów oraz ewidencję dla celów VAT (art. 109 ust.3 ustawy VAT). Spółka cywilna, w której jest Pan wspólnikiem prowadzi ewidencję przychodów, zgodnie z art. 12 ust. 3 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne, na podstawie której jest Pan w stanie określić przychód z każdego rodzaju działalności opodatkowany różnymi stawkami, jeżeli taka sytuacja występuje.
Przychody z prowadzonej działalności gospodarczej w ramach Spółki cywilnej opodatkowuje Pan według stawki ryczałtu w wysokości 8,5% i 3%. W latach poprzednich korzystał Pan z opodatkowania w formie podatku liniowego (art.30c ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. 9 lutego 2022 r. złożył Pan właściwemu Naczelnikowi Urzędu Skarbowego oświadczenie o wyborze opodatkowania w formie zryczałtowanego podatku dochodowego od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne.
Czynności budzące wątpliwości co do prawidłowej stawki podatku, będące przedmiotem wniosku mieszczą się w PKWiU 56.10.11.0. W przypadku sprzedaży alkoholu w ramach usługi gastronomicznej, o której mowa we wniosku (tj. kiedy na paragonie oprócz posiłków i innych napojów ujęty jest również alkohol) do całego przychodu z takiego paragonu jest obecnie stosowana stawka 8,5%. Do wykonywanej przez Pana działalności gospodarczej nie mają zastosowania wyłączenia zawarte w art. 8 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne.
Z uwagi na zastrzeżenie w art.4 ust. 1 pkt 1, nie jest Pan pewien, czy może uznać, że prowadzi działalność usługową w rozumieniu pkt 1. Pana zdaniem, jest to raczej działalność gastronomiczna w rozumieniu pkt 2 oraz, w znikomym zakresie, działalność usługowa w zakresie handlu w rozumieniu pkt 3. Pozostawia Pan Organowi dokonanie prawidłowej interpretacji przepisów w tym zakresie, tj. ustalenie, czy prowadząc działalność wymienioną w pkt 2 lub 3, można udzielić twierdzącej odpowiedzi na pytanie o prowadzenie działalności wymienionej w pkt 1 w kontekście zadanego pytania. Zwraca Pan też uwagę, że żaden ze wskazanych przepisów nie odwołuje się do klasyfikacji PKWiU. Uzyskuje Pan także dochody podlegające opodatkowaniu z art. 10 ust. 1 pkt 6 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych). Pana przychód jako wspólnika Spółki cywilnej (oraz drugiego wspólnika tej Spółki) nie przekroczył w 2021 r. (lub w roku poprzedzającym rok podatkowy będący przedmiotem pytania) limitu określonego w ustawie o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne, wymienionego w art. 6 ust. 4 pkt 1 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne.
Pytanie (ostatecznie sformułowane w uzupełnieniu wniosku)
Czy prawidłowe jest zastosowanie stawki ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych w wysokości 3% do przychodów z usługi gastronomicznej (z wyłączeniem przychodów ze sprzedaży alkoholu podawanego do posiłku, opodatkowanego stawka 8,5%), także jeśli w jednym zamówieniu zawarty jest posiłek i alkohol (przy założeniu, że przychód ze sprzedaży alkoholu podawanego do posiłku jest wyodrębniony w paragonie fiskalnym i odrębnie ujęty w ewidencji przychodów)?
Stanowisko w sprawie (ostatecznie przedstawione w uzupełnieniu wniosku)
Jako przepisy mające zastosowanie w sprawie wskazuje Pan art. 12 ust. 1 pkt 5 lit. a) oraz pkt 7 lit. a) ustawy o zryczałtowanym n podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne.
Uważa Pan, że może zastosować stawkę ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych w wysokości 3% do przychodów z usługi gastronomicznej (z wyłączeniem przychodów ze sprzedaży alkoholu podawanego do posiłku, opodatkowanego stawką 8,5%), także jeśli w jednym zamówieniu zawarty jest posiłek i alkohol (przy założeniu, że przychód ze sprzedaży alkoholu podawanego do posiłku jest wyodrębniony w paragonie fiskalnym i odrębnie ujęty w ewidencji przychodów).
Ocena stanowiska
Stanowisko, które przedstawił Pan we wniosku jest nieprawidłowe.
Uzasadnienie interpretacji indywidualnej
Zgodnie z postanowieniami art. 1 pkt 1 ustawy z 20 listopada 1998 r. o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne (Dz. U. z 2021 r. poz. 1993):
Ustawa ta reguluje opodatkowanie zryczałtowanym podatkiem dochodowym niektórych przychodów (dochodów) osiąganych przez osoby fizyczne prowadzące pozarolniczą działalność gospodarczą.
W myśl art. 4 ust. 1 pkt 12 ww. ustawy:
Użyte w ustawie określenie pozarolnicza działalność gospodarcza oznacza pozarolniczą działalność gospodarczą w rozumieniu ustawy o podatku dochodowym.
Stosownie do art. 4 ust. 1 pkt 1 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne:
Użyte w ustawie określenie „działalność usługowa” oznacza pozarolniczą działalność gospodarczą, której przedmiotem są czynności zaliczone do usług zgodnie z Polską Klasyfikacją Wyrobów i Usług (PKWiU) wprowadzoną rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 4 września 2015 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) (Dz.U. poz. 1676, z 2017 r. poz. 2453, z 2018 r. poz. 2440, z 2019 r. poz. 2554 oraz z 2020 r. poz. 556), z zastrzeżeniem pkt 2 i 3.
Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług pod pojęciem usług rozumie:
‒wszelkie czynności świadczone na rzecz jednostek gospodarczych prowadzących działalność o charakterze produkcyjnym, tzn. usługi dla celów produkcji nietworzące bezpośrednio nowych dóbr materialnych;
‒wszelkie czynności świadczone na rzecz jednostek gospodarki narodowej oraz na rzecz ludności, przeznaczone dla celów konsumpcji indywidualnej, zbiorowej i ogólnospołecznej.
Pojęcie usług nie obejmuje czynności związanych z wytwarzaniem wyrobów (włączając półfabrykaty, elementy, części, obróbkę elementów) z materiałów własnych przedsiębiorstwa na zlecenie innych jednostek gospodarki narodowej, przeznaczonych do celów produkcyjnych lub do dalszej odsprzedaży oraz z reguły nie obejmuje wytwarzania wyrobów na indywidualne zamówienie ludności z materiałów własnych wykonawcy.
Zgodnie natomiast z art. 4 ust. 1 pkt 2 ww. ustawy, działalność gastronomiczna to usługi związane z przygotowaniem posiłków oraz sprzedażą posiłków i towarów.
Klasyfikacja Wyrobów i Usług zawiera Sekcję I - usługi związane z zakwaterowaniem i usługi gastronomiczne, która obejmuje m.in.
·usługi gastronomiczne,
·usługi przygotowywania żywności dla odbiorców zewnętrznych (katering),
·usługi stołówkowe,
·usługi przygotowywania i podawania napojów.
Przy czym, w klasyfikacji tej ustawodawca w dziale 56 sklasyfikował - Usługi związane z wyżywieniem, w grupowaniu:
·56.10.11.0 Usługi przygotowywania i podawania posiłków w restauracjach,
·56.21.11.0 Usługi przygotowywania i dostarczania żywności (katering) dla gospodarstw domowych,
·56.21.19.0 Usługi przygotowywania i dostarczania żywności (katering) dla pozostałych odbiorców zewnętrznych,
·56.29.19.0 Pozostałe usługi gastronomiczne świadczone w oparciu o zawartą z klientem umowę,
·56.30.10.0 Usługi przygotowywania i podawania napojów.
Ww. Klasyfikacja Wyrobów i Usług zawiera Sekcję C – produkty przetwórstwa przemysłowego, która obejmuje m.in. :
·artykuły spożywcze, włączając gotowe posiłki i dania,
·napoje alkoholowe i bezalkoholowe.
Przy czym, w klasyfikacji tej ustawodawca w dziale 10 sklasyfikował – Artykuły spożywcze, w grupowaniu:
·10.85.1 – Gotowe posiłki i dania,
·10.85.11.0 – Gotowe posiłki i dania na bazie mięsa, podrobów lub krwi.
Jednocześnie należy wskazać, że grupowanie 10.85 nie obejmuje gotowych posiłków i dań przygotowanych w zakładach gastronomicznych, do bezpośredniego spożycia, sklasyfikowanych w odpowiednich grupowaniach działu 56.
Stosownie do art. 6 ust. 1 ww. ustawy:
Opodatkowaniu ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych podlegają przychody osób fizycznych lub przedsiębiorstw w spadku z pozarolniczej działalności gospodarczej, o których mowa w art. 7a ust. 4 lub art. 14 ustawy o podatku dochodowym, z zastrzeżeniem ust. 1e i 1f, w tym również gdy działalność ta jest prowadzona w formie spółki cywilnej osób fizycznych, spółki cywilnej osób fizycznych i przedsiębiorstwa w spadku lub spółki jawnej osób fizycznych, zwanych dalej „spółką”. Do przychodów przedsiębiorstwa w spadku nie stosuje się przepisu art. 12 ust. 10a.
Natomiast w myśl art. 6 ust. 4 pkt 1 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne:
Podatnicy opłacają w roku podatkowym ryczałt od przychodów ewidencjonowanych z działalności wymienionej w ust. 1, jeżeli w roku poprzedzającym rok podatkowy:
a)uzyskali przychody z tej działalności, prowadzonej wyłącznie samodzielnie, w wysokości nieprzekraczającej 2.000.000 euro, lub
b)uzyskali przychody wyłącznie z działalności prowadzonej w formie spółki, a suma przychodów wspólników spółki z tej działalności nie przekroczyła kwoty 2.000.000 euro.
Możliwość opodatkowania w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych uzależniona jest między innymi od niespełnienia przesłanek negatywnych określonych w art. 8 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne.
W artykule tym zawarto wyłączenia z opodatkowania ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych, jednak – jak Pan oświadczył – przy świadczeniu przez Pana opisanych usług negatywne przesłanki nie występują.
Zgodnie z ww. art. 8 ust. 1 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne:
Opodatkowania w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych, z zastrzeżeniem art. 6 ust. 1b, nie stosuje się do podatników:
1)opłacających podatek w formie karty podatkowej na zasadach określonych w rozdziale 3;
2)korzystających, na podstawie odrębnych przepisów, z okresowego zwolnienia od podatku dochodowego;
3)osiągających w całości lub w części przychody z tytułu:
a) prowadzenia aptek,
c) działalności w zakresie kupna i sprzedaży wartości dewizowych,
f) działalności w zakresie handlu częściami i akcesoriami do pojazdów mechanicznych;
4)wytwarzających wyroby opodatkowane podatkiem akcyzowym, na podstawie odrębnych przepisów, z wyjątkiem wytwarzania energii elektrycznej z odnawialnych źródeł energii;
5)podejmujących wykonywanie działalności w roku podatkowym po zmianie działalności wykonywanej
a)samodzielnie na działalność prowadzoną w formie spółki z małżonkiem,
b)w formie spółki z małżonkiem na działalność prowadzoną samodzielnie przez jednego lub każdego z małżonków,
c)samodzielnie przez małżonka na działalność prowadzoną samodzielnie przez drugiego małżonka
- jeżeli małżonek lub małżonkowie przed zmianą opłacali z tytułu prowadzenia tej działalności podatek dochodowy na ogólnych zasadach.
W myśl art. 8 ust. 2 ww. ustawy:
Jeżeli podatnik prowadzący działalność samodzielnie lub w formie spółki, który wybrał opodatkowanie w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych, uzyska z tej działalności przychody ze sprzedaży towarów handlowych lub wyrobów lub ze świadczenia usług na rzecz byłego lub obecnego pracodawcy, odpowiadających czynnościom, które podatnik lub co najmniej jeden ze wspólników:
1) wykonywał w roku poprzedzającym rok podatkowy lub
2) wykonywał lub wykonuje w roku podatkowym
- w ramach stosunku pracy lub spółdzielczego stosunku pracy, podatnik ten traci w roku podatkowym prawo do opodatkowania w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych i, poczynając od dnia uzyskania tego przychodu do końca roku podatkowego, opłaca podatek dochodowy na ogólnych zasadach.
Zgodnie art. 9 ust. 1 ww. ustawy:
Sporządzone na piśmie oświadczenie o wyborze opodatkowania przychodów z pozarolniczej działalności gospodarczej w formie ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych na dany rok podatkowy podatnik składa naczelnikowi urzędu skarbowego właściwemu według miejsca zamieszkania podatnika, a w przypadku przedsiębiorstwa w spadku - według ostatniego miejsca zamieszkania zmarłego przedsiębiorcy, do 20 dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym osiągnął pierwszy przychód z tego tytułu w roku podatkowym, albo do końca roku podatkowego, jeżeli pierwszy taki przychód osiągnął w grudniu roku podatkowego.
Wysokość stawek ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych została przez ustawodawcę ustalona w art. 12 ust. 1 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne.
W myśl art. 12 ust. 1 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne, ryczałt od przychodów ewidencjonowanych wynosi m.in.:
- 8,5% - przychodów z działalności usługowej, w tym przychodów z działalności gastronomicznej w zakresie sprzedaży napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,5%, z zastrzeżeniem pkt 1-4 oraz 6-8 (art. 12 ust. 1 pkt 5 lit. a),
- 3% - z działalności gastronomicznej, z wyjątkiem przychodów ze sprzedaży napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,5% (art. 12 ust. 1 pkt 7 lit. a).
Możliwość opłacania oraz wysokość stawki ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych uzyskanych w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą zależy wyłącznie od faktycznego rodzaju świadczonych w ramach tej działalności usług. Zatem konieczne jest każdorazowe przypisanie rodzaju wykonywanych czynności do określonego grupowania PKWiU. Przy czym klasyfikacji tej do określonego symbolu PKWiU dokonuje sam podatnik.
W świetle ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne, jeśli podatnik prowadzi działalność, z której przychody podlegają opodatkowaniu różnymi stawkami ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych, ryczałt ustala się według stawki właściwej dla każdego z rodzajów prowadzonej działalności, pod warunkiem prowadzenia ewidencji przychodów w sposób umożliwiający określenie wysokości przychodów z każdego rodzaju działalności.
Z treści wniosku wynika, że Pana działalność polega na sprzedaży posiłków kuchni azjatyckiej z przewagą potraw, które można określić mianem „sushi. Potrawy są w większości przygotowywane od podstaw w barze, choć niektóre samodzielne potrawy lub części zestawów są nabywane jako produkt gotowy i tylko serwowane (np. kapusta kimchi - kupowana w słoikach ale wykładana na talerz jako dodatek albo osobna potrawa dostrajana sezamem). Żadne potrawy nie są sprzedawane jako towar. Jedynym towarem, który jest sprzedawany w znikomym zakresie są herbaty (herbata stanowi także jeden z napojów podawanych do posiłków). Część klientów spożywa posiłek na miejscu przy stolikach (usługa gastronomiczna z podaniem potraw do stolika), a część zamawia gotowe dania na wynos (odbiór osobisty lub z dowozem). Ponadto, podawane są napoje (w tym alkoholowe, o zawartości alkoholu pow. 1,5%, zwane dalej „alkoholem”) do posiłków spożywanych na miejscu. Alkohol podawany jest do stolika w szklance, kieliszku lub drinku. Wartość przychodów ze sprzedaży alkoholu nie przekracza 1% sprzedaży całkowitej.
Ponadto, wskazał Pan również, że:
1.czynności, będące przedmiotem wniosku mieszczą się w PKWiU 56.10.11.0
2.9 lutego 2022 r. złożył Pan właściwemu Naczelnikowi Urzędu Skarbowego oświadczenie o wyborze formy opodatkowania,
3.nie będą miały zastosowania do wykonywanej przez Pana działalności wyłączenia zawarte w art. 8 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne,
4.Pana przychód jako wspólnika Spółki cywilnej (oraz drugiego wspólnika tej Spółki) nie przekroczył w 2021 r. (lub w roku poprzedzającym rok podatkowy będący przedmiotem pytania) limitu określonego w ustawie o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne, wymienionego w art. 6 ust. 4 pkt 1 ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne.
Mając na względzie powołane wyżej przepisy oraz treść wniosku stwierdzić należy, że przychody osiągane przez Pana ze sprzedaży usługi gastronomicznej, tj. sprzedaży przygotowywanych i podawanych w lokalu Pana firmy posiłków do spożycia, w sytuacji jeżeli w jednym zamówieniu zawarty jest i posiłek i alkohol, nie mogą być opodatkowane 3,0% stawką ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych, określoną art. 12 ust. 1 pkt 7 lit. a) ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne. Skoro alkohol wchodzi w skład świadczonych przez Pana usług, to fakt wyodrębnienia go na paragonie fiskalnym i ujęcia odrębnie w ewidencji, nie przesądza o możliwości zastosowania ww. 3,0% stawki ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych. Zatem, przychód uzyskany przez Pana ze sprzedaży usługi gastronomicznej, jeżeli w skład tej usługi wchodzi alkohol, winien być opodatkowany 8,5% stawką ryczałtu od przychodów ewidencjonowanych, o czym stanowi art. 12 ust. 1 pkt 5 lit. a) ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne.
Dodatkowe informacje
Informacja o zakresie rozstrzygnięcia
Interpretacja dotyczy stanu faktycznego przedstawionego przez Pana i stanu prawnego obowiązującego w dniu wydania interpretacji.
Niniejsza interpretacja indywidualna stanowi rozstrzygnięcie tylko i wyłącznie w zakresie ustalenia właściwej stawki ryczałtu do przychodów uzyskiwanych z tytułu usług gastronomicznych.
Nie jesteśmy uprawnieni do przyporządkowywania formalnego usług do określonego grupowania klasyfikacyjnego. Kwestie dotyczące zaklasyfikowania usługi do właściwego grupowania statystycznego nie mieszczą się w ramach określonych w art. 14b § 1 ustawy Ordynacja podatkowa. Tak więc interpretację wydano na podstawie wskazanego przez Pana we wniosku grupowania PKWiU i kwestia ta nie podlegała ocenie.
Interpretacja indywidualna wywoła skutki prawnopodatkowe tylko wtedy, gdy rzeczywisty stan sprawy będącej przedmiotem interpretacji będzie pokrywał się z opisem stanu faktycznego podanym przez Pana w złożonym wniosku. W związku z powyższym, w przypadku zmiany któregokolwiek elementu przedstawionego we wniosku opisu sprawy, udzielona odpowiedź traci swoją aktualność.
Pouczenie o funkcji ochronnej interpretacji
·Funkcję ochronną interpretacji indywidualnych określają przepisy art. 14k-14nb ustawyz 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r. poz. 1540 ze zm.). Interpretacja będzie mogła pełnić funkcję ochronną, jeśli: Pana sytuacja będzie zgodna (tożsama) z opisem stanu faktycznego i zastosuje się Pan do interpretacji.
·Zgodnie z art. 14na § 1 Ordynacji podatkowej:
Przepisów art. 14k-14n Ordynacji podatkowej nie stosuje się, jeśli stan faktyczny lub zdarzenie przyszłe będące przedmiotem interpretacji indywidualnej jest elementem czynności, które są przedmiotem decyzji wydanej:
1)z zastosowaniem art. 119a;
2)w związku z wystąpieniem nadużycia prawa, o którym mowa w art. 5 ust. 5 ustawy z 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług;
3)z zastosowaniem środków ograniczających umowne korzyści.
Zgodnie z art. 14na § 2 Ordynacji podatkowej:
Przepisów art. 14k-14n nie stosuje się, jeżeli korzyść podatkowa, stwierdzona w decyzjach wymienionych w § 1, jest skutkiem zastosowania się do utrwalonej praktyki interpretacyjnej, interpretacji ogólnej lub objaśnień podatkowych.
Pouczenie o prawie do wniesienia skargi na interpretację
Ma Pan prawo do zaskarżenia tej interpretacji indywidualnej do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego. Zasady zaskarżania interpretacji indywidualnych reguluje ustawa z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi – Dz. U. z 2022 r., poz. 329 ze zm.; dalej jako: „PPSA”).
Skargę do Sądu wnosi się za pośrednictwem Dyrektora KIS (art. 54 § 1 PPSA). Skargę należy wnieść w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia interpretacji indywidualnej (art. 53 § 1 PPSA):
·w formie papierowej, w dwóch egzemplarzach (oryginał i odpis) na adres: Krajowa Informacja Skarbowa, ul. Teodora Sixta 17, 43-300 Bielsko-Biała (art. 47 § 1 PPSA), albo
·w formie dokumentu elektronicznego, w jednym egzemplarzu (bez odpisu), na adres Elektronicznej Skrzynki Podawczej Krajowej Informacji Skarbowej na platformie ePUAP: /KIS/SkrytkaESP (art. 47 § 3 i art. 54 § 1a PPSA).
Skarga na interpretację indywidualną może opierać się wyłącznie na zarzucie naruszenia przepisów postępowania, dopuszczeniu się błędu wykładni lub niewłaściwej oceny co do zastosowania przepisu prawa materialnego. Sąd jest związany zarzutami skargi oraz powołaną podstawą prawną (art. 57a PPSA).
Podstawa prawna dla wydania interpretacji
Podstawą prawną dla wydania tej interpretacji jest art. 13 § 2a oraz art. 14b § 1 ustawy z 29sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 2021 r., poz. 1540, ze zm.).