Temat interpretacji
W dniu 22.01.2007r. do Naczelnika Urzędu Skarbowego w Chorzowie wpłynął wniosek o udzielenie interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania prawa podatkowego.
Jak stanowi art. 14a § 1 ustawy Ordynacja podatkowa stosownie do swojej właściwości naczelnik urzędu skarbowego, naczelnik urzędu celnego lub wójt, burmistrz (prezydent miasta), starosta albo marszałek województwa na pisemny wniosek podatnika, płatnika lub inkasenta mają obowiązek udzielić pisemnej interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania prawa podatkowego w ich indywidualnych sprawach, w których nie toczy się postępowanie podatkowe lub kontrola podatkowa albo postępowanie przed sądem administracyjnym. W myśl art. 14a § 4 cytowanej ustawy, udzielenie interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania prawa podatkowego, o której mowa w § 1, następuje w drodze postanowienia, na które przysługuje zażalenie.
W złożonym piśmie wnioskodawca przedstawia następujący stan faktyczny. Spółka sprzedaje teksturowaną mąkę sojową ze stawką podatku VAT w wysokości 7%, podczas gdy niektóre firmy ten sam towar sprzedają z 22 % stawką podatku VAT. Przedmiotowy towar sklasyfikowany jest w PKWiU pod nr 15.89.14 90.19 i zawiera się w grupie 15.89.14 produkty spożywcze pozostałe, gdzie indziej niesklasyfikowane.
W związku z powyższym strona wystąpiła z zapytaniem o prawidłową wysokość stawki podatku VAT na teksturowaną mąkę sojową.
Zdaniem wnioskującego zgodnie z art. 41 ust. 2 ustawy z dnia 11 marca o podatku od towarów i usług opodatkowana jest stawką podatku w wysokości 7%.
Ustosunkowując się do przedstawionego zapytania stwierdzam, co następuje.
Teksturowana mąka sojowa sklasyfikowana w PKWiU pod numerem 15.89.14 90.19 - koncentraty proteinowe i teksturowane substancje proteinowe, pozostałe mieści się w grupowaniu produkty spożywcze pozostałe, gdzie indziej niesklasyfikowane numer PKWiU 15.89.14
Zgodnie z art. 41 ust. 2 ustawy z dnia 11 marca 2004r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535 ze zm.) dla wyrobów i usług wymienionych w załączniku nr 3 do ustawy stawka podatku wynosi 7%. W pozycji 34 załącznika nr 3 wymienione są wyroby z grupowania 15.89.14: produkty spożywcze pozostałe, gdzie indziej niesklasyfikowane z wyłączeniem ekstraktów słodowych (PKWiU 15.89.14 30.1).
Powyższe oznacza, iż 7% stawką podatku opodatkowane są wszystkie wyroby, z wyłączeniem jedynie ekstraktów słodowych, mieszczące się w grupowaniu nr 15.89.14, a zatem również teksturowana mąka sojowa.