Temat interpretacji
W dniu 29 maja 2006 r. wpłynął do tutejszy Urzędu wniosek PPH "xxxxx xxxx" Sp. z o. o. z siedzibą w Sieradzu o udzielenie pisemnej interpretacji o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego. Przedmiotem zapytania jest zastosowanie właściwej stawki podatku od towarów i usług do sprzedawanych produktów spożywczych. Zgodnie z przedstawionym stanem faktycznym PPH "xxx-xxx" Sp. z o.o. jest producentem spożywczych produktów mrożonych pn. "flaki wołowe krojone" zwane także "flaki wołowe - półprodukt".
Zgodnie z przyjętym procesem technologicznym produkt ten powstaje poprzez rozmrażanie całych żołądków wołowych, ich wyczyszczenie przy użyciu soli i wody, pokrojenie na małe paski oraz zapakowanie w opakowania foliowe po 0,90 kg. W takiej zamrożonej formie są sprzedawane głównie odbiorcom hurtowym. Zgodnie z informacją zawartą we wniosku produkt ten nie jest wyrobem gotowym bezpośrednio nadającym się do spożycia. Jest to jedynie półprodukt, który w połączeniu z wodą, warzywami i przyprawami, po ugotowaniu stanowi produkt gotowy w postaci zupy o nazwie - flaki wołowe. Jak podaje Spółka flaki wołowe krojone zwane półproduktem poza oczyszczeniem, krojeniem nie są poddawane żadnemu procesowi technologicznemu. Nie są gotowane. Stanowią one jeden ze surowych składników produktu gotowego.
Do wniosku Spółka dołączyła wyjaśnienie Ośrodka Standardów Kwalifikacyjnych Urzędu Statystycznego w Łodzi (pismo nr OK-5672/KW-2563/2006 z dnia 18.05.2006 r.), z którego wynika, że powyższy produkt mieści się w grupowaniu PKWiU 15.11.19-00.00 "Produkty jadalne z bydła, świń, owiec, kóz, koni, osłów, mułów i osłomułów świeże i chłodzone lub mrożone". Zdaniem Spółki powyższy produkt opodatkowany jest stawką podatku VAT 3 %, zgodnie z poz. 14 załącznika 6 do ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 54 z poź. zm.). W pozycji tej wymienione zostały towary o symbolu PKWiU 15.11.1 Mięso i podroby jadalne wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie, z osłów i mułów". Ponadto Jednostka nadmienia, że znani na rynku producenci stosują stawkę podatku VAT również w wysokości 3 %.
Tutejszy organ podatkowy po przeanalizowaniu stanu faktycznego przedstawionego we wniosku oraz obowiązujących przepisów prawa podatkowego, przedstawia własne stanowisko w sprawie. W myśl § 2 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 06 kwietnia 2004 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) m. in. do celów podatku od towarów i usług, nie dłużej jednak niż do 31 grudnia 2006 r., stosuje się Polską Klasyfikację Wyrobów i Usług stanowiącą załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia z dnia 18 marca 1997 r. (Dz. U. Nr 42, poz. 264 ze zm.) w sprawie Polskiej klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU).
Zgodnie z art. 41 ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. nr 54, poz. 535 ze zm.), stawka podatku od towarów i usług wynosi 22 %, z zastrzeżeniem ust. 2 -12, art. 83, art. 119 ust. 7, art. 120 ust. 2 i 3, art. 122 i art. 129 ust. 1.Natomiast zgodnie z postanowieniem art. 146 ust. 1 pkt 1 powołanej ustawy "W okresie od dnia przystąpienia Rzeczypospolitej Polskiej do Unii Europejskiej do dnia 30 kwietnia 2008 r. stosuje się stawkę w wysokości 3 % w odniesieniu do czynności, o których mowa w art. 5, których przedmiotem są towary i usługi wymienione w załączniku nr 6 do ustawy, z wyłączeniem wewnątrzwspólnotowej dostawy towarów i eksportu towarów (...)"
W poz. 14 ww. załącznika wymienione zostały towary o
symbolu PKWiU 15.11.1 Mięso i podroby jadalne wołowe, wieprzowe, baranie, kozie, końskie, z osłów i mułów.
W związku z powyższym, o ile ww. produkt prawidłowo został zaklasyfikowany do danego grupowania PKWiU 15.11.19 - 00.00 i przedstawione stanowisko przez Spółkę odpowiada stanowi faktycznemu, to dostawa na terytorium kraju flaków wołowych krojonych - półprodukt, opodatkowana jest stawką podatku VAT w wysokości 3 %.
Mając na uwadze powyższe, w ocenie tutejszego organu podatkowego zaprezentowane przez Spółkę stanowisko w niniejszej sprawie uznać należy - za prawidłowe.