Temat interpretacji
POSTANOWIENIE
Na podstawie: art. 14a § 1, 3, 4 i art. 216 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r - Ordynacja podatkowa (jednolity tekst Dz. U. z 2005r Nr 8, poz. 60 ze zm.) oraz art. 146 ust. 1 pkt 1 i art. 41 ust. 2 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz.U. Nr 54, poz. 535 ze zm.), po rozpatrzeniu wniosku (wpłynął dnia 14.07.2005r .) w sprawie udzielenia interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania przepisów prawa podatkowego w podatku od towarów i usług
Naczelnik Urzędu Skarbowego w Płońsku postanawia:
stanowisko Wnioskodawcy, zawarte we wniosku w części dotyczącej stawki podatku VAT na smalec wieprzowy - uznać za nieprawidłowe.
Uzasadnienie:
W dniu 14.07.2005 r. do tut. Urzędu Skarbowego wpłynęło pisemne zapytanie podatnika w sprawie udzielenia pisemnej interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania przepisów prawa podatkowego w zakresie podatku od towarów i usług.
Stan faktyczny
Podatnik prowadzi Zakład Przetwórstwa Mięsnego. Na produkty takie jak smalec wieprzowy w blokach 2-3 kg, pakowany w pergamin lub przezroczystą folię spożywczą (PKWiU 15.11.30-50.20) stosuje stawkę w wysokości 7%.
Pytanie:
Czy stawka podatku VAT stosowana przez Wnioskodawcę na smalec wieprzowy w blokach 2-3 kg, pakowany w pergamin lub przezroczystą folię spożywczą (PKWiU 15.11.30-50.20) jest właściwa?
Stanowisko wnioskodawcy
Zdaniem wnioskodawcy, smalec wieprzowy, który mieści się w grupie PKWiU 15.11.30-50.20 (smalec i pozostały tłuszcz wieprzowy wytopiony spożywczy) objęty jest stawką podatkową w wysokości 7%.
Naczelnik Urzędu Skarbowego w Płońsku, działając na podstawie art. 14a § 1, 3 i 4 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa (jednolity tekst Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) - informuje
Ocena prawna stanowiska pytającego:
W świetle art. 41 ust. 2 ustawy z dnia 11 marca 2004 roku o podatku od towarów i usług /Dz.U. nr 54 poz. 535 ze zm./ dla towarów i usług wymienionych w załączniku nr 3 do ustawy, stawka podatku wynosi 7%. Pod poz. nr 18 załącznika nr 3 figuruje symbol ex 15.1 - mięso i produkty mięsne , z wyłączeniem: 1/ tłuszczów technicznych,2/ produktów ubocznych garbarń,3/ skór i skórek, niejadalnych,4/ usług związanych z wytwarzaniem produktów mięsnych.
W art. 146 ustawy - w ramach przepisów przejściowych i końcowych - wskazano te przypadki, w stosunku do których stosuje się w określonym ściśle czasie, wynegocjowane, preferencyjne stawki podatku. W przepisie tym postanowiono, że w okresie od dnia przystąpienia Rzeczypospolitej Polskiej do Unii Europejskiej do dnia 30 kwietnia 2008 r. stosuje się stawki 3% w odniesieniu do czynności, o których mowa w art. 5, których przedmiotem są towary i usługi wymienione w załączniku nr 6 do ustawy z wyłączeniem wewnątrzwspólnotowej dostawy oraz eksportu.
W załączniku nr 6 pod poz. nr 16 figuruje symbol ex 15.11.3 - tłuszcz wołowy, kozi, wieprzowy i z drobiu - z wyłączeniem tłuszczów technicznych (PKWiU 15.1130-50.10, -50.40. -70.10) oraz tłuszczów solonych, wędzonych i suszonych wymienionych w załączniku nr 3 do ustawy.
Smalec wieprzowy zgodnie z symbolem PKWi U 15.11.30-50.20 znalazł się w wymienionych produktach w załączniku nr 6 do ustawy i korzysta z opodatkowania obniżoną stawką VAT 3%.
W tym stanie faktycznym i prawnym postanowiono jak na wstępie.