Temat interpretacji
Dyrektor Izby Skarbowej w Rzeszowie, działając na podstawie art. 14b § 2 ustawy z dnia 29.08.1997 r. - Ordynacja podatkowa (Dz. U. Nr 137, poz. 926 ze zm.), w brzmieniu obowiązującym do 31.12.2004 r., dokonuje zmiany informacji udzielonej przez Naczelnika Drugiego Urzędu Skarbowego w Rzeszowie w piśmie z dnia 21.07.2004 r. (znak: II US-II/443/75/2004), gdyż jest ona nieprawidłowa:
Ze stanu faktycznego przedstawionego w piśmie z dnia 7.05.2004 r., uzupełnionego pismem z dnia 22.06.2004 r. oraz dołączonych dokumentów wynika, iż prowadzi pan działalność gospodarczą w ramach firmy B., sklasyfikowaną wg PKD pod nr. 0122Z - chów i hodowla owiec, kóz, koni, osłów, mułów oraz działalność sklasyfikowaną pod nr. 5523Z - usługi hotelarskie, agroturystyczne, gastronomiczne. Wobec powyższego zwraca się pan z zapytaniem dotyczącym obowiązku naliczania i odprowadzania podatku VAT od działalności agroturystycznej zaznaczając, iż jest już czynnym i zarejestrowanym podatnikiem podatku od towarów i usług z tytułu innych działalności.
Działalność agroturystyczna jest działalnością turystyczną i jeśli jest ona prowadzona przez podatnika podatku VAT (osobę fizyczną) w ramach kolejnej działalności gospodarczej, podlega co do zasady opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług wg stawki 22-procentowej. W zależności od tego co będzie przedmiotem sprzedaży, czy usługa polegająca na zorganizowaniu wczasów agroturystycznych, w skład której wchodzi wyżywienie, noclegi, jazda konna itp., należy taką usługę potraktować łącznie i opodatkować ją zgodnie z uregulowaniami zawartymi w art. 119 ustawy z dnia 11.03.2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535). Natomiast jeśli przedmiotem sprzedaży będą tylko usługi noclegowe (w rozpatrywanym przypadku podatnik zamierza na cele noclegowe wydzielić pokoje w oddzielnym budynku mieszkalnym), usługi te będą podlegały opodatkowaniu wg stawki 7-procnetowej, jako usługi krótkotrwałego zakwaterowania PKWiU 55.2 wymienione pod poz. 140 zał. nr 3 do ustawy o podatku od towarów i usług cyt. powyżej, jeśli przedmiotem sprzedaży będą tylko usługi gastronomiczne, to podlegają one opodatkowaniu wg stawki 7-procentowej lub 22-procentowej na podstawie art. 146 ust. 1 pkt 2 lit. c ustawy.
W świetle powyższego dla opodatkowania stawką 7- lub 22-procentową ma znaczenie to, czy poszczególne działania będą elementami umowy o usługi turystyczne (wówczas zawsze obowiązywać będzie stawka 22-procentowa), czy też przedmiotem umów będą różne usługi: np. tylko gastronomiczne, tylko hotelarskie (wówczas może wystąpić stawka 7-procentowa).