Temat interpretacji
dot.: informacji udzielonej przez Naczelnika Urzędu Skarbowego w Gorlicach nr PP.443/125/2004 z dnia 20.09.2004 r. w sprawie stosowania przepisów prawa podatkowego w zakresie podatku od towarów i usług.
Dokonując na podstawie art. 14b § 2 ustawy Ordynacja podatkowa weryfikacji w/w informacji, Dyrektor Izby Skarbowej w Krakowie uzupełnia odpowiedź Naczelnika Urzędu Skarbowego.
Zapytanie Pani dotyczy:
1) interpretacji art. 146 ust. 1 pkt 2a ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535), a zwłaszcza użytego w tym przepisie sformułowania "sprzedaży w stanie przetworzonym innych towarów opodatkowanych stawką 22%",
2) uzyskania informacji ilu cyfrowy kod należy wpisywać na fakturze VAT przy stosowaniu stawki 7%,
3) potwierdzenia prawidłowości stosowanych przez Panią stawek podatku, tj.
- 22% - kawa, herbata, napoje gazowane, słodycze, czekolady,
- 7% - wyroby przetworzone i wytworzone w kuchni oraz dodatki np. musztarda, cytryna (w porcjach).
W odniesieniu do powyższego Dyrektor Izby Skarbowej w Krakowie wyjaśnia.
Zgodnie z art. 146 ust. 1 pkt 2c ustawy o VAT do dnia 31 grudnia 2007 r. stawkę w wysokości 7% stosuje się w odniesieniu do usług gastronomicznych, z wyłączeniem:
- sprzedaży napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2% oraz napojów alkoholowych będących
mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych w którychzawartość alkoholu przekracza 0,5%,
- sprzedaży kawy i herbaty (wraz z dodatkami), napojów bezalkoholowych gazowanych, wód mineralnych a także sprzedaży w stanie przetworzonym innych towarów opodatkowanych stawką 22%.
Mając na uwadze, że przepis ma zastosowanie do usług gastronomicznych, a nie do sprzedaży detalicznej towarów, powyższe wyłączenie ma zastosowanie:
- do wszystkich towarów opodatkowanych stawką 22% sprzedawanych w stanie nieprzetworzonym np. batoników, czekolady lub innych wyrobów cukierniczych trwałych w fabrycznych opakowaniach (są to towary handlowe i o stawce dla tych towarów nie może decydować miejsce ich sprzedaży),- pozostałych towarów, które nie są wprost wymienione w tym przepisie, opodatkowanych stawką 22%, sprzedawanych w stanie przetworzonym, który jednocześnie pozwala na bezpośrednią identyfikację tego wyrobu z produktem wyjściowym.
Ponadto Dyrektor Izby Skarbowej zauważa, iż art. 146 ust. 1 pkt 2c ustawy o VAT odnosi się jedynie do usług gastronomicznych zaklasyfikowanych do PKWiU 55.3, nie obejmuje on swoim zakresem usług stołówkowych i usług dostarczania posiłków dla odbiorów zewnętrznych (PKWiU 55.5), dla których obniżenie stawki do 7% wynika z § 40 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 27 kwietnia 2004 r. w sprawie wykonywania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 97, poz. 970).
Jeżeli świadczone przez Panią usługi można zaliczyć do usług gastronomicznych mieszczących się w grupowaniu PKWiU 55.3 to taki symbol powinien być używany przy wystawianiu faktur VAT.
Ustosunkowując się do poprawności stosowanych przez Panią stawek podatku Dyrektor Izby Skarbowej potwierdza stanowisko zawarte w piśmie Naczelnika Urzędu Skarbowego w Gorlicach. Wszelkie dodatki do kawy czy herbaty, tj. cukier, cytryna opodatkowane będą stawką w wysokości 22% zgodnie z art. 146 ust. 1 pkt 2c ustawy o VAT. Natomiast towary opodatkowane stawką podstawową, będące surowcami do przygotowywanych posiłków, takie jak przyprawy, ocet, musztarda itp. podlegające przetworzeniu w procesie przygotowywania posiłków serwowanych w ramach świadczonych usług gastronomicznych, winny być wkalkulowane w cenę usług gastronomicznych opodatkowanych stawką w wysokości 7%.