Temat interpretacji
W myśl unormowań § 40 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 27 kwietnia 2004 r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 97, poz. 970 z 2004 r. ze zm.) w okresie do 31 grudnia 2007 r. obniżoną do wysokości 7 % stawkę podatku stosuje się do usług związanych z podawaniem napojów (PKWiU ex 55.4) oraz usług stołówkowych i usług dostarczania posiłków dla odbiorców zewnętrznych (PKWiU ex .55.5), z wyłączeniem:
- sprzedaży napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2% oraz napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5 %
- sprzedaży kawy i herbaty (wraz z dodatkami), napojów bezalkoholowych gazowanych, wód mineralnych, a także sprzedaży w stanie przetworzonym innych towarów opodatkowanych stawka 22 %.
Mając na uwadze, że przepis powyższy ma zastosowanie do usług gastronomicznych, a nie do sprzedaży detalicznej towarów, powyższe wyłączenie ma zastosowanie do wszystkich towarów opodatkowanych stawką 22 %, sprzedawanych w stanie nieprzetworzonym, np. batoników, czekolady lub innych wyrobów cukierniczych trwałych w fabrycznych opakowaniach (są to towary handlowe i o stawce podatku dla tych towarów nie może decydować miejsce ich sprzedaży) oraz pozostałych towarów, które nie są wprost wymienione w tym przepisie, opodatkowanych stawką 22 %, sprzedawanych w stanie przetworzonym, który jednocześnie pozwala na bezpośrednią identyfikację tego wyboru z produktem wyjściowym.
Uwzględniając powyższe, stwierdza się, iż sprzedaż posiłków wyprodukowanych przez stołówkę przyzakładową (PKWiU ex 55.5) będzie podlegała w okresie do 31 grudnia 2007 r. opodatkowaniu podatkiem VAT wg stawki obniżonej, do wysokości 7 %.