Temat interpretacji
Naczelnik Trzeciego Urzędu Skarbowego w Szczecinie na podstawie art. 14a § 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa (Dz. U. Nr 137, poz. 926 ze zm.) na pisemne zapytanie udziela informacjio zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego i stwierdza, co następuje:
Wnoszący zapytanie przedstawił stan faktyczny, z którego wynika, że prowadzi działalność gospodarczą w zakresie sprzedaży oleju sojowego surowego z genetycznie modyfikowanych ziaren soi (PKWiU 15.41.12-10.20), który następnie jest przeznaczony do spożycia przez zwierzęta.
Na tle takich okoliczności podatnik formułuje stanowisko, iż do sprzedaży towarów będących przedmiotem zapytania należy zastosować stawkę 22 %.
Naczelnik Trzeciego Urzędu Skarbowego stwierdza, że stanowisko to jest prawidłowe.
Do opisanego stanu faktycznego mają zastosowanie następujące normy prawa podatkowego:
- art. 41 ust. 1 i 2 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535),
- § 5 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 27 kwietnia 2004 r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 97, poz. 970 ze zm.),
- § 2 rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 6 kwietnia 2004 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług (PKWiU) (Dz. U. Nr 89, poz. 844).
Zastosowanie powołanych norm skutkuje dokonaniem powyższej oceny prawnej stanowiska podatnika, uzasadnionej w sposób następujący:
Według § 2 ww. rozporządzenia w sprawie PKWiU do celów podatku od towarów i usług stosuje się Polską Klasyfikację Wyrobów i Usług (PKWiU), o której mowa w § 3, nie dłużej jednak niż do dnia 31 grudnia 2005 r.
Zgodnie z art. 41 ust. 1 stawka podatku od towarów i usług wynosi 22 %, z zastrzeżeniem ust. 2-12, art. 83, art. 119 ust. 7, art. 120 ust. 2 i 3, art. 122 i art. 129 ust. 1.
Stosownie do przepisu art. 41 ust. 2 powołanej ustawy stawkę podatku w wysokości 7 % stosuje się do towarów wymienionych w poz. 21 załącznika Nr 3 do ustawy o podatku VAT, a więc olejów, tłuszczów zwierzęcych i roślinnych - wyłącznie jadalnych (PKWiU ex 15.4). Podatnik zadeklarował, że towary mieszczące się właśnie pod tą pozycją są przeznaczone do spożycia przez zwierzęta.
Według załącznika do ww. rozporządzenia Rady Ministrów pod symbolem PKWiU 15.41.12-10.20 znajduje się "olej sojowy surowy techniczny i jego frakcje, niemodyfikowane chemicznie".
Ustawa z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług nie przyznaje uprawnienia do stosowania stawki innej niż podstawowa do dostawy opisywanych towarów, chyba że jest to dostawa olejów, tłuszczów zwierzęcych i roślinnych - wyłącznie jadalnych.
Zgodnie z § 5 ust. 2 pkt 4 powołanego powyżej rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 27 kwietnia 2004 r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług obniżoną do wysokości 7 % stawkę podatku stosuje się (..), z zastrzeżeniem ust. 3 - 6, do dostawy, wewnątrzwspólnotowego nabycia i importu makuchów i innych stałych pozostałości po ekstrakcji tłuszczów lub olejów pochodzenia roślinnego; mąki i grysiku z nasion oleistych i owoców oleistych (PKWiU ex 15.41.3), (CN ex 2304 00 00, 2305 00 00, 2306 i 1208), wyłącznie przeznaczonych do stosowania jako nawozy, pasze lub dodatki (surowiec) do pasz, jeżeli ich nabywcą jest podatnik podatku rolnego lub podatku dochodowego od dochodu z działów specjalnych produkcji rolnej.
Przepis ten nie znajduje jednak zastosowania do sprzedaży oleju sojowego surowego z genetycznie modyfikowanych ziaren soi. Dostawa przedmiotowego oleju, bez względu na status kupującego opodatkowana jest podstawową stawką 22 % VAT.