Temat interpretacji
Naczelnik Drugiego Urzędu Skarbowego w Tarnowie działając na podstawie art. 14a § 1 oraz § 4 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (tekst jednolity z 2005 r. Dz. U. Nr 8 poz. 60) po rozpatrzeniu wniosku Spółki z dnia 19.01.2005 r. (data wpływu do tut. Urzędu 24.01.2005 r.) w sprawie udzielenia interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania prawa podatkowego w zakresie podatku od towarów i usług uzupełnionego pismem wniesionym w dniu 11.03.2005 r. stwierdza, iż przedstawione we wniosku stanowisko nie jest prawidłowe.
W dniu 24.01.2005 r. wpłynął do tut. Urzędu wniosek Spółki o wydanie interpretacji w sprawie zastosowania stawki podatku VAT przy sprzedaży ciastek kruchych zakwalifikowanych jako świeże, których produkcję firma zamierza rozpocząć. We wniosku wskazano, iż przedmiotowe ciastka mieszczą się w grupowaniu PKWiU 15.81.12 - 00.15 "Wyroby ciastkarskie z ciasta kruchego" Do wniosku Spółka dołączyła opinię z dnia 02.07.2004 r. uzyskaną z Ośrodka Interpretacji Standardów Klasyfikacyjnych w Łodzi dotyczącą zakwalifikowania ww. wyrobów według PKWiU. Według tej opinii ww. wyroby w zależności od terminu przydatności mieszczą się w grupowaniach:PKWiU 15.81.12-00.00 "Wyroby ciastkarskie świeże",PKWiU 15.82.12-55.00 "Słodkie herbatniki pozostałe, gdzie indziej niesklasyfikowane", PKWiU 15.82.12 - 53.00 "Biszkopty, herbatniki, wafle i opłatki, z dodatkiem kakao, słodzone".Ponadto w związku z wezwaniem tut. Urzędu w dniu 11.03.2005 r. Spółka wniosła pismo oraz protokół z badań
organoleptycznych prób przechowalniczych przedmiotowych ciastek. Z dokumentów tych wynika, że zakwalifikowanie ww. wyrobów do grupy produktów świeżych Spółka opiera na wynikach własnych badań organoleptycznych przeprowadzonych w zakładzie, w oparciu o które ustalony został 2 miesięczny termin przydatności do spożycia ww. wyrobów od daty produkcji.Zdaniem Spółki powyższa kwalifikacja daje podstawę do stosowania przy sprzedaży przedmiotowych ciastek 7% stawki podatku VAT.Po przeanalizowaniu złożonego zapytania Naczelnik tut. Urzędu stwierdził, iż przedstawione przez Spółkę stanowisko dotyczące opodatkowania ww. wyrobów 7% stawką VAT jest błędne. Opodatkowanie według powyższej stawki ma zastosowanie w odniesieniu do wyrobówciastkarskich świeżych o symbolu PKWiU 15.81.1. zgodnie z poz. 25 załącznika nr 3 do ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54 poz. 535 ze zmian.). Ustalony przez Spółkę 2 miesięczny okres przydatności do spożycia nie daje podstawy do
zaliczenia przedmiotowych produktów do wyrobów świeżych lecz do wyrobów o przedłużonej trwałości. W kwestii tej Główny Urząd Statystyczny wyraził stanowisko w piśmie z dnia 14.10.1996 r. znak: SRI-DK-1336/96 wskazując, iż w rozumieniu klasyfikacji SWW za wyroby ciastkarskie trwałe uważa się wyroby, których okres przydatności do spożycia wynosi co najmniej 30 dni.Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług nie definiuje pojęcia wyroby ciastkarskie świeże, natomiast zgodnie z wyjaśnieniami zawartymi w części III załącznika do rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 20.01.2004 r. w sprawie Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD) (Dz. U. Nr 33 poz. 289 ze zm.) podklasa 15.81.B "Produkcja wyrobów ciastkarskich świeżych" obejmuje produkcję świeżych (do bezpośredniego spożycia) ciast, ciastek, ciastek owocowych, tortów itp.Uwzględniając powyższe w ocenie Naczelnika tut. Urzędu w odniesieniu do wyrobów będących przedmiotem zapytania zastosowanie znajdzie podstawowa stawka VAT tzn. 22%.Powyższa
interpretacja:
- dotyczy stanu faktycznego przedstawionego przez wnioskodawcę i stanu prawnego obowiązującego w dacie zaistnienia tego zdarzenia, traci swoją moc z chwilą zmiany przepisów jej dotyczących;
- nie jest wiążąca dla podatnika, wiąże natomiast właściwe dla wnioskodawcy organy podatkowe i organy kontroli skarbowej.
W dacie wydania postanowienia nie toczyło się postępowanie podatkowe, kontrola podatkowa ani postępowanie przed sądem administracyjnym.