Na podstawie art. 216 oraz art. 14a ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa (j.t. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) w związku z ... - Interpretacja - 1417/VAT/443/1610/05/MŻ

ShutterStock
Postanowienie w sprawie interpretacji prawa podatkowego z dnia 31.10.2005, sygn. 1417/VAT/443/1610/05/MŻ, Urząd Skarbowy w Otwocku

Temat interpretacji

Pytanie podatnika

Na podstawie art. 216 oraz art. 14a ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa (j.t. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.) w związku z wystąpieniem z dnia 12 października 2005 r. (wpłynęło do tut. Urzędu 18 października 2005 r.) w sprawie udzielenia pisemnej interpretacji o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego w kwestii dotyczącej opodatkowania w podatku od towarów i usług wyrobów ciastkarskich o przedłużonej trwałości - Naczelnik Urzędu Skarbowego w Otwocku nie podziela stanowiska podatnika.

Z przedstawionego we wniosku stanu faktycznego wynika, że Spółka produkuje między innymi ciasteczka z ciasta biszkoptowo - tłuszczowego z dodatkami w postaci ziaren oraz ciasteczka z ciasta kruchego z dodatkiem marmolady o przedłużonej trwałości. Spółka do wniosku załączyła następujące dokumenty:#10146; kserokopię pisma do SGGW w Warszawie Wydział Technologii Żywności o wyrażenie opinii czy wyprodukowane wyroby (ciasteczka z ziarnem dyni, owsiane, kruche z marmoladą, kokosanki) można zaliczyć do ciastek biszkoptowo - tłuszczowych o symbolu PKWiU 15.81.12.16 oraz ciasteczka zbożowe do grupy ciastek z masy orzechowej i migdałowej lub surowców zastępczych o symbolu PKWiU 15.81.12.00.18,#10146; kserokopię opinii Wydziału Technologii Żywności SGGW w Warszawie potwierdzającą powyższe grupowanie bez podania PKWiU,#10146; kserokopię pisma Urzędu Statystycznego w Łodzi kwalifikujące wyroby Spółki w grupie wyrobów świeżych - PKWiU 15.81.12-00.00 oraz wyrobów o przedłużonej trwałości - PKWiU 15.82.12-55.00

Stosownie do treści obowiązujących w tym zakresie przepisów prawa (ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług - DZ. U. Nr 54, poz 535 ze zm.) zarówno towary jak i usługi identyfikowane są na podstawie przepisów o statystyce publicznej art.2 pkt 6. Zasady określone w przepisach w/w ustawy w tym zakresie nie różnią się zatem od analogicznych rozwiązań jakie obowiązywały przez cały okres obowiązywania ustawy z dnia 8 stycznia 1993 r. o podatku od towarów i usług oraz o podatku akcyzowym.Z przedstawionych przez Spółkę dokumentów wynika, że wyprodukowane ciasteczka, określone przez producenta jako o przedłużonej trwałości zostały przez GUS sklasyfikowane jako: "Suchary i sucharki, herbatniki; wyroby piekarskie i ciastkarskie o przedłużonej trwałości" - PKWiU 15.82.1

W myśl przepisów art. 41 ust. 1 ustawy o podatku od towarów i usług podstawową stawką podatku od towarów i usług jest stawka 22%. Zgodnie z art. 41 ust. 2 dla towarów i usług, wymienionych w załączniku nr 3 do ustawy, stawka podatku wynosi 7%, z zastrzeżeniem ust. 12 i art. 114 ust. 1. W załączniku nr 3 do ustawy w poz. 25 pod symbolem PKWiU 15.81.1 wymienione zostało pieczywo, wyroby piekarskie i ciastkarskie , świeże.

W związku z powyższym przy dostawie produkowanych przez Spółkę ciastek o przedłużonej trwałości zakwalifikowanych przez GUS do grupowania PKWiU 15.82.12-55.00, nie wymienionych jako towar podlegający opodatkowaniu według stawki obniżonej, należy zastosować podstawową stawkę podatku od towarów i usług w wysokości 22% zgodnie z przepisem art. 41 ust. 1 ustawy.

Nadmienia się, iż interpretację w zakresie wysokości stawki podatku VAT na wyroby ciastkarskie świeże udzielono w odrębnym postanowieniu.

Jednocześnie Naczelnik Urzędu Skarbowego w Otwocku informuje, że niniejsza interpretacja obowiązuje jedynie w przedstawionym stanie faktycznym oraz jest zgodna ze stanem obowiązującym w dniu jej udzielenia. Zmiana poszczególnych elementów stanu faktycznego może mieć wpływ na zmianę praw i obowiązków Podatnika. Interpretacja obowiązuje do czasu zmiany przepisów. Organ podatkowy nie ma obowiązku informowania Podatnika o takiej zmianie.

Urząd Skarbowy w Otwocku