Temat interpretacji
Pisemna informacja o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego w indywidualnej sprawie podatnika, w której nie toczy się postępowanie podatkowe lub kontrola podatkowa albo postępowanie przed sądem administracyjnym, o której stanowi art. 14a §1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. Ordynacja podatkowa (Dz.U. 137, poz. 926 z póź. zm.).
Do tut. organu podatkowego wpłynął wniosek Podatnika z dnia 17.05.2004r. o udzielenie pisemnej informacji w zakresie opodatkowania podatkiem od towarów i usług świadczenia usług gastronomicznych.
Podatnik świadczy usługi gastronomiczne w restauracji (Symbol PKWiU 55.30.11). Sprzedaży podlegają:
- napoje alkoholowe,
- kawa i herbata,
- napoje bezalkoholowe gazowane, niegazowane, wody mineralne,
- sporządzone dania, zestawy obiadowe, gdzie głównym składnikiem niezbędnym do ich wytworzenia jest mięso czy tez ryby, a składnikami uzupełniającymi są: warzywa, przyprawy, olej, nabiał, produkty mączne, ziemniaki, jaja, zupy, sosysporządzone desery, gdzie głównym składnikiem są lody a składnikami uzupełniającymi jest np. bita śmietana, owoce itp.
Na tle tych okoliczności Podatnik sformułował pytanie:
- Czy opisane w punkcie 4 i 5 dania i zestawy należy opodatkować podatkiem od towarów i usług wg stawki 22%, czy też 7% ?
Naczelnik Pierwszego Urzędu Skarbowego w Opolu, po przeanalizowaniu przedstawionego stanu faktycznego oraz obowiązującego stanu prawnego informuje co następuje:
Zgodnie z art. 146 ust. 1 pkt. 2 lit. c ustawy z dnia 11 marca 2004r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535), zwanej dalej ustawą o VAT, do dnia 31 grudnia 2007 r. stosuje się stawkę w wysokości 7% w odniesieniu do usług gastronomicznych, z wyłączeniem:
- sprzedaży napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2% oraz napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%,
- sprzedaży kawy i herbaty (wraz z dodatkami), napojów bezalkoholowych gazowanych, wód mineralnych, a także sprzedaży w stanie przetworzonym innych towarów opodatkowanych stawką 22%;
Mając na uwadze, iż wyżej cytowany przepis ma zastosowanie do usług gastronomicznych, a nie do sprzedaży detalicznej towarów, powyższe wyłączenie ma zastosowanie:
- do wszystkich towarów opodatkowanych stawką 22%, sprzedawanych w stanie nieprzetworzonym, np. batoników, czekolady lub innych wyrobów cukierniczych w trwałych fabrycznych opakowaniach (są to towary handlowe i o stawce podatku dla tych towarów nie może decydować miejsce ich sprzedaży),
- pozostałych towarów, które nie są wprost wymienione w tym przepisie, opodatkowanych stawka 22%, sprzedawanych w stanie przetworzonym, który jednocześnie pozwala na bezpośrednią identyfikacje tego wyrobu z produktem wyjściowym.
Mając powyższe na uwadze opisane w punkcie 4 i 5 dania i zestawy należy opodatkować podatkiem od towarów i usług wg 7% stawki.
Jednocześnie Naczelnik Pierwszego Urzędu Skarbowego w Opolu informuje, iż powyższa informacja o zakresie stosowania prawa podatkowego obowiązuje jedynie w przedstawionym stanie faktycznym oraz jest zgodna z obowiązującym stanem prawnym tylko w przypadku przedstawienia przez Podatnika rzeczywistego stanu faktycznego.