Temat interpretacji
Naczelnik Pierwszego Urzędu Skarbowego w Rzeszowie ? działając na podstawie art. 14a § 1, § 3 i § 4 ustawy z dnia 29.08.1997 r. - Ordynacja podatkowa (j. t. Dz. U. z 2005 r. Nr 8, poz. 60 ze zm.), art. 146 ust. 1 pkt 2 lit. c) ustawy z dnia 11.03.2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535 ze zm.), po rozpatrzeniu wniosku Podatnika z dnia 20.10.2005 r., bez znaku, w sprawie wydania pisemnej interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania przepisów prawa podatkowego w części dotyczącej stawki podatku VAT na usługi gastronomiczne ? postanawia uznać stanowisko strony przedstawione w przedmiotowym wniosku za prawidłowe.
Wnioskiem z dnia 20.10.2005 r., uzupełnionym pismem z dnia 10.12.2005 r. bez znaku, Podatnik wystąpił do tut. organu podatkowego o wydanie pisemnej interpretacji co do zakresu i sposobu zastosowania prawa podatkowego. W złożonym w tut. organie podatkowym wniosku wskazał, iż wystawił faktury sprzedaży usług gastronomicznych (wyżywienie) wg stawki 7%.
W ocenie Podatnika, czynności te podlegają opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług wg 7% stawki. Przedmiotem zapytania Podatnika jest: czy na fakturach sprzedaży usług gastronomicznych zastosowano prawidłową stawkę?
Po rozpatrzeniu przedmiotowej sprawy tut. organ podatkowy stwierdza, co następuje:
Zgodnie z art. 146 ust. 1 pkt 2 lit. c) ustawy z dnia 11.03.2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz. 535 ze zm.) - zwanej dalej ustawą o VAT - w okresie od dnia przystąpienia Rzeczypospolitej Polskiej do Unii Europejskiej do dnia 31.12.2007 r. stosuje się stawkę w wysokości 7% w odniesieniu do między innymi usług gastronomicznych, z wyłączeniem:
- - sprzedaży napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2% oraz napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%,
- - sprzedaży kawy i herbaty (wraz z dodatkami), napojów bezalkoholowych gazowanych, mineralnych, a także sprzedaży w stanie nieprzetworzonym innych towarów opodatkowanych stawką 22%.
W oparciu o wyżej powołany przepis ustawy o podatku VAT usługi gastronomiczne podlegają opodatkowaniu stawką 7%, z wyłączeniem przypadków wyżej wskazanych.