Temat interpretacji
Spółka zwróciła się pismem z dnia 05.08.2004 r. (data wpływu 09.08.2004 r.) do Naczelnika Lubuskiego Urzędu Skarbowego w Zielonej Górze o udzielenie informacji w zakresie stosowania prawa , w kwestii zastosowania prawidłowej stawki podatku VAT przy sprzedaży w kraju olejów surowych pochodzenia roślinnego dla przemysłu farmaceutycznego i paszowego.
Spółka handluje olejami surowymi: sojowym i rzepakowym pochodzenia krajowego i z nabyć wewnątrzwspólnotowych. Oleje te odsprzedawane są dla producentów pasz i producentów leków. Olej sojowy surowy niemodyfikowany chemicznie (PKWiU 15.41.12-10), olej surowy rzepakowy niemodyfikowany chemicznie (PKWiU 15.41.12-60) do 30.04.2004r. Na podstawie załącznika nr 3 poz. 56 do ustawy z dnia 8 stycznia 1993 r. o podatku od towarów i usług oraz o podatku akcyzowym opodatkowane były stawką 7 %. Od 01.05.2004 r. stawką 7 % objęte są: oleje, tłuszcze zwierzęce i roślinne - wyłącznie jadalne (PKWiU ex. 15.41) na podstawie poz. 21 załącznika nr 3 do ustawy z dnia 11.03.2004 r. o podatku od towarów i usług.
Wg PKWiU oleje sojowe dzielą się na :
-15.41.12-10.10 -olej sojowy surowy niemodyfikowany chemicznie, jadalny
-15.41.12-10.20 - olej sojowy surowy niemodyfikowany chemicznie, techniczny
oleje rzepakowe:
-15.41.12-60.11 -jadalny
-15.41.12-60.21 -techniczny.
Oleje surowe niemodyfikowane chemicznie, jakimi handluje Spółka zarówno sojowy jak i rzepakowy są olejami jadalnymi.
Mając powyższe na uwadze Spółka skierowała do organu podatkowego pytanie:
Czy można stosować stawkę 7 % podatku od towarów i usług na oleje surowe niemodyfikowane chemicznie jadalne sprzedawane dla firm produkujących pasze i leki
Działając w oparciu o art.14 a § 1 i 3 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. Ordynacja podatkowa (Dz. U. Nr 137, poz. 926, ze zm.) Naczelnik Lubuskiego Urzędu Skarbowego w Zielonej Górze wyjaśnia:
Na podstawie art. 41 ust. 2 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 54, poz.535) dla towarów i usług wymienionych w załączniku nr 3 do ustawy, stawka podatku wynosi 7 %, z zastrzeżeniem ust. 12 i art. 114 ust. 1. W załączniku tym pod poz. 21 wymieniono oleje, tłuszcze zwierzęce i roślinne - wyłącznie jadalne (PKWiU ex.15.4). Jeżeli ww. oleje mieszczą się w grupowaniu PKWiU ex. 15.4 będą podlegały opodatkowaniu stawką 7 %.
Zaliczenie określonego produktu do właściwego grupowania PKWiU należy do obowiązków podatnika. Wynika to z faktu, że właśnie podatnik posiada wszystkie informacje niezbędne do właściwego zaliczenia produktu do odpowiedniego grupowania PKWiU tj. informacje dotyczące rodzaju użytego surowca, technologii wytwarzania i przeznaczenia wyrobu.
W przypadku trudności w ustaleniu właściwego grupowania , do którego należy zaliczyć produkt, Spółka może zwrócić się o pomoc do właściwego terytorialnie urzędu statystycznego lub Urzędu Statystycznego w Łodzi, Ośrodek Interpretacji Standardów Klasyfikacyjnych, ul. Suwalska 29, 93-176 Łódź.