Temat interpretacji
Zgodnie z § 5 ust. 1 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 27 kwietnia 2004 r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług (Dz. U. Nr 97, poz. 970 ze zm.) stawkę podatku wymienioną w art. 41 ust. 1 ustawy (stawka podatku wynosi 22%), obniża się do wysokości 7% dla towarów i usług wymienionych w załączniku Nr 1 do rozporządzenia.W pozycji 1 ww. załącznika wymieniono daktyle, figi, banany, orzechy kokosowe, orzechy brazylijskie, orzechy nerkowca ananasy, owoce awokado, smaczeliny, mango, guawy (PKWiU 01.13.21), owoce cytrusowe (PKWiU 01.13.22), papaje (PKWiU 01.13.23-00.50), owoce kiwi (PKWiU 01.13.23-00.60) oraz owoce południowe, pozostałe (PKWiU 01.13.23-00.90). Właściwym do klasyfikowania towarów i usług jest urząd statystyczny. Podatnik wskazuje, że owoce granatu są sklasyfikowane PKWiU 01.13.23-00.90 jednakże nie załączył informacji, która potwierdziłaby ten fakt. Należy przyjąć, że jeżeli owoce granatu są sklasyfikowane w PKWiU 01.13.23-00 to na podstawie cytowanego powyżej przepisu sprzedaż ich opodatkowana stawką 7%. W celu uzyskania informacji w zakresie klasyfikacji według PKWiU podatnik winien zwrócić się do Ośrodka Interpretacji Standardów Klasyfikacyjnych Urzędu Statystycznego w Łodzi pod dresem 93 -176 Łódź, ul. Suwalska 29.