
Temat interpretacji
Interpretacja indywidualna – stanowisko prawidłowe
Szanowna Pani,
stwierdzam, że Pani stanowisko w sprawie oceny skutków podatkowych opisanego zdarzenia przyszłego w podatku dochodowym od osób fizycznych jest prawidłowe.
Zakres wniosku o wydanie interpretacji indywidualnej
3 lutego 2025 r. wpłynął Pani wniosek o wydanie interpretacji indywidualnej, który dotyczy zwolnienia z opodatkowania czynności wniesienia aportem zorganizowanej części przedsiębiorstwa do spółki z ograniczoną odpowiedzialnością. Uzupełniła go Pani – w odpowiedzi na wezwanie – pismem z 13 marca 2025 r. (data wpływu).
Treść wniosku jest następująca:
Opis zdarzenia przyszłego
Wnioskodawca A.A. uzyskuje dochody z działalności gospodarczej za pośrednictwem spółki jawnej, której jest wspólnikiem (dalej: Spółka).
Wnioskodawca ma nieograniczony obowiązek podatkowy w Polsce w rozumieniu art. 3 ust. 1 ustawy z 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (t. j. Dz.U. z 2022 r. poz. 2647 ze zm., dalej określana jako „ustawa o PIT”).
Wnioskodawca B.B. uzyskuje dochody z działalności gospodarczej za pośrednictwem spółki jawnej, której jest wspólnikiem (dalej: Spółka).
Wnioskodawca ma nieograniczony obowiązek podatkowy w Polsce w rozumieniu art. 3 ust. 1 ustawy z 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (t. j. Dz.U. z 2022 r. poz. 2647 ze zm., dalej określana jako „ustawa o PIT”).
Działalność operacyjna Spółki prowadzona jest za pośrednictwem trzech restauracji (dalej: Restauracje). Restauracje prowadzone są w różnych lokalizacjach na terenie ...
Spółka oficjalnie w drodze uchwały wspólników Spółki dokonała już wewnętrznego podziału prowadzonej działalności gospodarczej na poszczególne restauracje.
Wskutek dokonanego podziału, w ramach Spółki funkcjonują następujące Restauracje:
1.Restauracja A – Restauracja … – zlokalizowana przy … (dalej: „Restauracja A”),
2.Restauracja B – Restauracja … – zlokalizowana przy ul. … (dalej: „Restauracja B”),
3.Restauracja C – zlokalizowana przy … (dalej: „Restauracja C”).
Wspólnicy (w tym Wnioskodawca) zamierzają dokonać wniesienia w drodze aportu Restauracji do już istniejących spółek z ograniczoną odpowiedzialnością.
Prowadzenie danej Restauracji w ramach oddzielnej spółki z o.o. umożliwi rozszerzenie składu wspólników spółki o menadżerów zarządzających daną Restauracją, co pozwali m.in. na ich silniejsze związanie z daną spółką i stanowić będzie zachętę dla menadżerów do rozwoju spółki i generowaniu przez nią większych przychodów. Takie rozwiązanie pozwala również na łatwiejszą sprzedaż poszczególnej Spółki, jak również umożliwi sprawniejszą alokację majątku spadkowego pomiędzy spadkobiercami, co byłoby znacznie utrudnione, gdyby jeden podmiot prowadził równolegle kilka Restauracji.
Każda Restauracja ma swojego kierownika, który zajmuje się bieżącym zarządzaniem daną Restauracją, jak również personel, identyfikowalny wśród innych aktywności Spółki system zamówień towarów, kosztów każdego rodzaju, sprzedaży (drukarki fiskalne przypisane do konkretnej lokalizacji, faktury o indywidualnym systemie numeracji), unikalne menu, charakter lokalu, identyfikację wizualną i medialną, system rezerwacji, autonomiczną politykę sprzedaży, zakupów i kształtowania cen, związane z miejscem i firmą zezwolenia na sprzedaż i podawanie alkoholu, decyzje sanepid, umowy najmu, kasy fiskalne, umowy na gaz i prąd, itp.
Wyodrębnienie ewidencji rachunkowej każdej z Restauracji realizowane jest w systemie finansowo-księgowym poprzez wyodrębnienie w ewidencji odpowiednich subkont dla każdej Restauracji. Każda Restauracja posiada wydzielone subkonta, zarówno przychodowe i kosztowe, do których przypisywane są odpowiednio przychody i koszty przynależne do danej Restauracji. W zakresie kosztów wyjątkowo zdarzają się sytuacje, w których koszty o charakterze wspólnym mogą nie podlegać alokacji do konkretnej Restauracji, natomiast wszystkie przychody alokowane są odpowiednio.
Możliwe jest zatem sporządzanie bilansu, jak również ustalenie rachunku zysków i strat dla każdej z Restauracji.
Zespół składników materialnych, jak i niematerialnych, umożliwia podjęcie działalności gospodarczej w ramach odrębnego, niezależnego przedsiębiorstwa każdej z Restauracji.
Zgodnie z planowaną restrukturyzacją:
-do firmy A Sp. z o.o. (dalej: Spółka A) zostanie wniesiona w postaci aportu Restauracja A,
-do firmy B Sp. z o.o. (dalej: Spółka B) zostanie wniesiona w postaci aportu Restauracja B,
-do firmy C Sp. z o.o. (dalej: Spółka C) zostanie wniesiona w postaci aportu Restauracja C.
W wyniku dokonanej restrukturyzacji na Spółkę A, B i C przeniesione zostaną składniki materialne i niematerialne przyporządkowane do każdej z Restauracji, które pozwolą w sposób niezakłócony prowadzić działalność w zakresie usług restauracyjnych. W rezultacie, po wniesieniu aportem Restauracji do Spółek A, B i C, działalność restauracyjna będzie w dalszym ciągu kontynuowana i rozwijana przez Restauracje w ramach spółek, do których zostaną one wniesione aportem.
Spółki A, B i C, otrzymując wkład w postaci Restauracji, przyjmą dla celów podatkowych składniki majątku wchodzące w skład zorganizowanej części przedsiębiorstwa (Restauracji) w wartości wynikającej z ksiąg podatkowych podmiotu wnoszącego ten wkład.
1. Opis wydzielonego majątku Restauracji A
Do składników majątkowych i niemajątkowych przynależą składniki konieczne do prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie szeroko rozumianych usług gastronomicznych. W szczególności są to:
A) środki trwałe:
-frytkownica gazowa,
-regał z półkami 1 kpi,
-reklama świetlna – baner,
-wentylator, sterowanie okapu,
-kostkarka,
-instalacja monitoringu,
-sprzęt audio-mikser, wzmacniacz mocy, głośnik,
-granitor,
-płyta grillowa, gazowa ftl-6 g,
-piec …,
-schładzarko-zamrażarka …,
-komora chłodnicza + montaż,
-granitor …,
-okablowanie,
-komin …,
-grill gazowy …,
-kuchnia gazowa 6 palników,
-witryna chłodnicza,
-bemar,
-zmywarka kapturowa …,
-szafa mroźnicza,
-piecyk gazowy+dozownik+łyżka cedzakowa,
-okap wraz z instalacją wyciągową,
-kuchnia 4 palnikowa …,
-drukarka fiskalna … x 2 online,
-serwer … poleasingowy,
-terminal dotykowy …,
-czytnik kart magnetycznych (2 szt.),
-stół chłodniczy 6 szuflad …,
-komputer pc …,
-drukarka fiskalna … x 2 online,
-kasa fiskalna,
-moduł WiFi …,
-wózek bankietowy grzewczy,
-piec …,
-samochód … ciężarowy;
B) wyposażenie – sprzęt własny:
-sprzęt kuchenny (stoły produkcyjne, półki, wieszaki, pojemniki stalowe GN, pojemniki plastykowe, miski, noże kuchenne, łyżki, tarki, sita, lejki),
-meble magazynowe,
-urządzenia kuchenne (lodówki, miksery, blendery, młynki),
-porcelana stołowa,
-szkło (szklanki, kieliszki, karafki, wazony, kufle, misy, itp.), sztućce,
-stoły i krzesła,
-tkaniny, zasłony, obrusy, serwety, ściereczki, itd.,
-dekoracje, obrazy, reprodukcje, maski, figurki, sombrera,
-sprzęt porządkowy, wiadra, mopy, odkurzacze, ścierki,
-drobne narzędzia warsztatowe,
-wózek transportowy, skrzynki, półki magazynów,
-sprzęt i instalacja nagłośnieniowa,
-znaki identyfikujące restaurację,
-wyposażenie ogródka sezonowego,
-karty menu i inne druki;
C) wyposażenie – sprzęt wynajęty od zewnętrznych dostawców na podstawie umów:
-ekspres do kawy,
-młynek do kawy,
-dystrybutor do wody;
D) elementy stałe aranżacji wnętrza (inwestycje w obce środki trwałe):
-podłogi,
-wykończenie ścian i malowidła ścienne,
-antresola, schody, barierki, bar i pomocnik kelnerski,
-oświetlenie wewnętrzne i zewnętrzne,
-instalacja elektryczna, teleinformatyczna, nagłośnieniowa, wodna, kanalizacyjna, wentylacyjna, klimatyzacyjna,
-w pełni wyposażone pomieszczenia zaplecza kuchennego, socjalnego, zmywalni naczyń i magazynów,
-wykucie otworu okiennego w piwnicy;
E) wartości niematerialne i prawne:
-umowa podnajmu lokalu,
-decyzja sanepid zezwalająca na prowadzenie Restauracji A,
-zezwolenie na sprzedaż i podawanie napojów alkoholowych kategorii A, B i C w Restauracji A,
-umowy na energię i media,
-prawa do projektów aranżacji i wyposażenia,
-oprogramowanie …,
-oprogramowanie do zarządzania restauracjami i cateringiem,
-umowa licencyjna na korzystanie ze znaków towarowych;
F) pracownicy Restauracji A:
-4 pracowników na umowę o pracę,
-21 osób współpracujących na umowę zlecenia.
Dodatkowo zawarte są umowy z kontrahentami dotyczące obsługi wszystkich Restauracji, przy czym wynagradzanie jest skalkulowane oddzielnie na każdą z Restauracji z osobna, np.:
-na obsługę księgową,
-na obsługę informatyczną i komputerowej rejestracji sprzedaży wraz z obsługą kas fiskalnych,
-ubezpieczenie szkód majątkowych,
-umowy z ... i innymi organizacjami twórców,
-na obsługę BHP,
-na usługi dezynsekcji i deratyzacji,
-z 6 kontrahentami świadczącymi usługi B2B.
Dodatkowo do tych składników zaliczają się także zapasy, jak i wszelkie inne elementy niezbędne do kontynuowania działalności restauracji w sposób niezakłócony, oraz wiedza i doświadczenie pracowników, współpracowników i kontrahentów, dobra reputacja i uznanie gości, rozpoznawalność miejsca;
G) wierzytelności i zobowiązania związane z funkcjonowaniem Restauracji.
2. Opis wydzielonego majątku Restauracji B
Do składników majątkowych i niemajątkowych przynależą składniki konieczne do prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie szeroko rozumianych usług gastronomicznych. W szczególności są to:
A) środki trwałe:
-markizy na konstrukcji jednostronne,
-urządzenie klimatyzacyjne,
-urządzenie czyszcząco-filtrujące,
-wyciąg kuchenny, wentylator, projekt wentylacji,
-regał z półkami,
-okap, filtr,
-krzesła,
-fotele,
-kanapy,
-stół chłodniczy z prowadnicami,
-pakowarka …,
-stół mroźniczy na bazie saladetty,
-szafa chłodnicza na wino,
-centrala alarmowa z wyposażeniem i czujkami ruchu,
-stół chłodniczy z agregatem,
-maszyna do makaronu,
-krajalnica,
-komora chłodnicza,
-maszyna do makaronu z przystawką do pierogów,
-przystawka do ravioli,
-trzon kuchenny,
-piec konwekcyjno-parowy,
-klimatyzacja, wentylacja,
-urządzenie nagłaśniające,
-urządzenie wentylacyjne,
-modernizacja urządzenia klimatyzacyjnego,
-sprzęt nagłaśniający instalacja, montaż,
-klimatyzator kanałowy,
-kostkarka natryskowa,
-zmywarka przemysłowa,
-szatkownica, tarcze,
-trzon kuchenny gazowy,
-grill lawowy,
-lada chłodnicza do butelek,
-urządzenie do produkcji makaronu z przyssawką do cięcia, kosze,
-drukarka fiskalna … XL2 online, serwer, terminal dotykowy,
-makaroniarka gazowa,
-laptop …,
-wieszaki,
-okap centralny,
-stół chłodniczy …;
B) wyposażenie – sprzęt własny:
-sprzęt kuchenny (stoły produkcyjne, półki, wieszaki, pojemniki stalowe GN, pojemniki plastykowe, miski, noże kuchenne, łyżki, tarki, sita, lejki),
-meble magazynowe,
-urządzenia kuchenne (lodówki, miksery, blendery, młynki),
-porcelana stołowa,
-szkło (szklanki, kieliszki, karafki, wazony, kufle, misy, itp.),
-sztućce,
-stoły i krzesła,
-tkaniny, zasłony, obrusy, serwety, ściereczki, itd.,
-dekoracje, obrazy,
-sprzęt porządkowy, wiadra, mopy, odkurzacze, ścierki,
-drobne narzędzia warsztatowe,
-wózek transportowy, skrzynki, półki magazynów,
-sprzęt i instalacja nagłośnieniowa,
-znaki identyfikujące restaurację,
-wyposażenie ogródka sezonowego,
-karty menu i inne druki;
C) wyposażenie – sprzęt wynajęty od zewnętrznych dostawców na podstawie umów:
-ekspres do kawy,
-młynek do kawy;
D) elementy stałe aranżacji wnętrza (inwestycje w obce środki trwałe):
-podłogi,
-wykończenie ścian,
-oświetlenie wewnętrzne i zewnętrzne,
-zwiększenie – instalacja ochronników przepięciowych,
-modernizacja systemu domofonowego i monitoringu,
-modernizacja wentylacji i klimatyzacji,
-modernizacja wyciągu z pieca,
-instalacja gazowa,
-nakłady na adaptację lokalu,
-zwiększenie balustrad przy ogródku,
-instalacja elektryczna, teleinformatyczna, nagłośnieniowa, CCTV, wodna, kanalizacyjna, wentylacyjna, klimatyzacyjna,
-w pełni wyposażone pomieszczenia zaplecza kuchennego, socjalnego, zmywalni naczyń i magazynów;
E) wartości niematerialne i prawne:
-umowa podnajmu lokalu,
-decyzja sanepid zezwalająca na prowadzenie Restauracji B,
-zezwolenie na sprzedaż i podawanie napojów alkoholowych kategorii A, B i C w Restauracji B,
-umowy na energię i media,
-prawa do projektów aranżacji i wyposażenia,
-oprogramowanie do zarządzania restauracjami i cateringiem,
-licencja ...,
-…,
-umowa licencyjna na korzystanie ze znaków towarowych;
F) pracownicy Restauracji B:
-2 pracowników na umowę o pracę,
-14 osób współpracujących na umowę zlecenia.
Dodatkowo zawarte są umowy z kontrahentem dotyczące obsługi wszystkich restauracji, przy czym wynagradzanie jest skalkulowane oddzielnie na każdą z restauracji z osobna, np.:
-ubezpieczenie szkód majątkowych,
-umowy z .... i innymi organizacjami twórców,
-na usługi dezynsekcji i deratyzacji,
-2 kontrahentów świadczących usługi B2B;
G) wierzytelności i zobowiązania związane z funkcjonowaniem Restauracji.
Dodatkowo do tych składników zaliczają się także zapasy, jak i wszelkie inne elementy niezbędne do kontynuowania działalności restauracji w sposób niezakłócony, oraz wiedza i doświadczenie pracowników, współpracowników i kontrahentów, dobra reputacja i uznanie gości, rozpoznawalność miejsca.
3. Opis wydzielonego majątku Restauracji C
Do składników majątkowych i niemajątkowych przynależą składniki konieczne do prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie szeroko rozumianych usług gastronomicznych. W szczególności są to:
A) środki trwałe:
-stół centralny 5 sekcyjny,
-lada barowa, regał barowy, regał kawowy,
-markiza tarasowa …,
-pacojet …,
-lodówka podbiałowa,
-blender barmański,
-komora chłodnicza, agregat,
-piec ..., podstawa, głowica, licznik, zawór, wkład,
-agregat chłodniczy, parownik ECO, szafka sterownicza,
-okap kuchenny,
-trzon gazowy 6 palnikowy, grill gazowy, płyta grzewcza,
-piec konwekcyjno-parowy,
-drukarka fiskalna …, serwer …,
-laptop …,
-meble, krzesła, stoły, regały,
-zmywarka przemysłowa,
-szybkoschładzarka …,
-zmywarka przemysłowa, system odwróconej osmozy, zmiękczacz wody;
B) wyposażenie – sprzęt własny:
-sprzęt kuchenny (stoły produkcyjne, półki, wieszaki, pojemniki stalowe GN, pojemniki plastykowe, miski, noże kuchenne, łyżki, tarki, sita, lejki),
-meble magazynowe,
-urządzenia kuchenne (lodówki, miksery, blendery, młynki),
-porcelana stołowa,
-szkło (szklanki, kieliszki, karafki, dekantery, wazony, misy, itp.),
-sztućce,
-stoły i krzesła,
-tkaniny, zasłony, obrusy, serwety, ściereczki, itd.,
-dekoracje, lampki,
-sprzęt porządkowy, wiadra, mopy, odkurzacze, ścierki,
-drobne narzędzia warsztatowe,
-wózek transportowy, skrzynki, półki magazynów,
-sprzęt i instalacja nagłośnieniowa,
-znaki identyfikujące restaurację,
-wyposażenie ogródka sezonowego,
-karty menu i inne druki;
C) wyposażenie – sprzęt wynajęty od zewnętrznych dostawców na podstawie umów:
-ekspres do kawy,
-młynek do kawy;
D) elementy stałe aranżacji wnętrza (inwestycje w obce środki trwałe):
-podłogi,
-wykończenie ścian,
-oświetlenie wewnętrzne i zewnętrzne,
-inwestycja w środek trwały …, klimatyzacja,
-instalacja elektryczna, teleinformatyczna, nagłośnieniowa, CCTV, wodna, kanalizacyjna, wentylacyjna, klimatyzacyjna,
-w pełni wyposażone pomieszczenia zaplecza kuchennego, socjalnego, zmywalni naczyń i magazynów;
E) wartości niematerialne i prawne:
-umowa podnajmu lokalu,
-decyzja sanepid zezwalająca na prowadzenie Restauracji C, zezwolenie na sprzedaż i podawanie napojów alkoholowych kategorii A, B i C w Restauracji C, zezwolenie na sprzedaż przez Restaurację C napojów alkoholowych kategorii B przeznaczonych do spożycia poza miejscem sprzedaży,
-umowy na energię i media,
-prawa do projektów aranżacji i wyposażenia,
-oprogramowanie do zarządzania restauracjami i cateringiem,
-…,
-… program, rozbudowa funkcjonalna systemu …,
-umowa licencyjna na korzystanie ze znaków towarowych;
F) pracownicy Restauracji C:
-3 pracowników na umowę o pracę,
-8 osób współpracujących na umowę zlecenie;
Dodatkowo zawarte są umowy z kontrahentem dotyczące obsługi wszystkich restauracji, przy czym wynagradzanie jest skalkulowane oddzielnie na każdą z restauracji z osobna, np.:
-ubezpieczenie szkód majątkowych,
-umowy z .... i innymi organizacjami twórców (podam szczegóły po weryfikacji),
-na usługi dezynsekcji i deratyzacji,
-6 kontrahentów świadczących usługi B2B;
G) wierzytelności i zobowiązania związane z funkcjonowaniem Restauracji.
Dodatkowo do tych składników zaliczają się także zapasy, jak i wszelkie inne elementy niezbędne do kontynuowania działalności restauracji w sposób niezakłócony, oraz wiedza i doświadczenie pracowników, współpracowników i kontrahentów, dobra reputacja i uznanie gości, rozpoznawalność miejsca.
Uzupełnienie wniosku
Spółka jawna nie jest podatnikiem podatku dochodowego od osób prawnych. Podatnikami podatku dochodowego są wspólnicy Spółki jawnej, w tym Wnioskodawca.
Aporty zostaną wniesione przez Spółkę jawną.
Umowy najmu lokali, w których obecnie działają Restauracje zawarte są z innymi podmiotami mającymi tytuł prawny do korzystania z tych lokali. Podmioty przed wniesieniem aportu wyrażą zgodę na cesje praw wynikających z umów na Spółki nabywające poszczególne aporty.
Po aporcie składników majątkowych wykorzystywanych w dotychczas prowadzonej działalności gospodarczej przez Spółkę jawną, w posiadaniu Spółki jawnej nie pozostaną żadne składniki majątkowe (z wyjątkiem udziałów uzyskanych w Spółce A, Spółce B i Spółce C).
Potwierdziła Pani, że Spółka A, Spółka B i Spółka C mają siedzibę w Polsce i podlegają tutaj opodatkowaniu od całości uzyskanych dochodów (nieograniczony obowiązek podatkowy).
Kontynuowanie działalności gospodarczej w oparciu o nabyte ZCP nie będzie wymagało dokonywania przez Spółkę A, Spółkę B, Spółkę C żadnych dodatkowych czynności prawnych i faktycznych.
Pytania
1.Czy przedstawiony we wniosku zespół składników materialnych i niematerialnych, przyporządkowanych do Restauracji A, stanowi zorganizowaną część przedsiębiorstwa w rozumieniu art. 5a pkt 4 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (dalej: ustawa o PIT)?
2.Czy przedstawiony we wniosku zespół składników materialnych i niematerialnych, przyporządkowanych do Restauracji B, stanowi zorganizowaną część przedsiębiorstwa w rozumieniu art. 5a pkt 4 ustawy o PIT?
3.Czy przedstawiony we wniosku zespół składników materialnych i niematerialnych, przyporządkowanych do Restauracji C, stanowi zorganizowaną część przedsiębiorstwa w rozumieniu art. 5a pkt 4 ustawy o PIT?
4.Czy przychód uzyskany w wyniku wniesienia aportu do Spółki A będzie podlegał zwolnieniu przewidzianemu w art. 21 ust. 1 pkt 109 ustawy o PIT, a tym samym jego wniesienie będzie neutralne podatkowo dla Wnioskodawcy?
5.Czy przychód uzyskany w wyniku wniesienia aportu do Spółki B będzie podlegał zwolnieniu przewidzianemu w art. 21 ust. 1 pkt 109 ustawy o PIT, a tym samym jego wniesienie będzie neutralne podatkowo dla Wnioskodawcy?
6.Czy przychód uzyskany w wyniku wniesienia aportu do Spółki C będzie podlegał zwolnieniu przewidzianemu w art. 21 ust. 1 pkt 109 ustawy o PIT, a tym samym jego wniesienie będzie neutralne podatkowo dla Wnioskodawcy?
Pani stanowisko w sprawie
Ad 1-3
Zgodnie z art. 5a pkt 4 ustawy o PIT, ilekroć w ustawie jest mowa o zorganizowanej części przedsiębiorstwa, dalej „ZCP” – oznacza to organizacyjnie i finansowo wyodrębniony w istniejącym przedsiębiorstwie zespół składników materialnych i niematerialnych, w tym zobowiązania, przeznaczonych do realizacji określonych zadań gospodarczych, który zarazem mógłby stanowić niezależne przedsiębiorstwo samodzielnie realizujące te zadania.
Odnośnie, kwestii uznania wydzielonej części za ZCP, organy podatkowe wymagają, aby istniało wyodrębnienie na trzech płaszczyznach:
a)organizacyjnej, np. jako dział, oddział – powinno być dokonane formalne wydzielenie ZCP względem pozostałych aktywów,
b)finansowej – możliwe jest ewidencyjne przyporządkowanie przychodów i kosztów oraz należności i zobowiązań do zorganizowanej części przedsiębiorstwa oraz
c)funkcjonalnej – przekazywany majątek powinien stanowić pewną całość, która może funkcjonować, jako odrębne przedsiębiorstwo.
Wyodrębnienie organizacyjne
Wyodrębnienie organizacyjne polega na tym, że działalność ZCP dotyczy jednej ze sfer działalności, które są prowadzone odrębnie (niezależnie od siebie) oraz dla których działalności został przydzielony określony majątek (zespół składników materialnych i niematerialnych) oraz określeni pracownicy. Ponadto konieczne jest, aby ZCP miała swoje miejsce w strukturze organizacyjnej jako odrębna jednostka organizacyjna: dział, wydział, oddział, itp., przy czym, wyodrębnienie organizacyjne powinno być dokonane na bazie statutu, regulaminu lub innego aktu o podobnym charakterze.
Przykładowo, Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej w interpretacji indywidualnej z dnia 19 lutego 2018 r. (nr 0111-KDIB1-4010.207.2017.1.MG) stwierdził, że „wyodrębnienie organizacyjne oznacza, że zorganizowana część przedsiębiorstwa ma swoje miejsce w strukturze organizacyjnej podatnika jako dział, wydział, oddział. Przy czym, w doktrynie zwraca się uwagę, że organizacyjne wyodrębnienie powinno być dokonane na bazie statutu, regulaminu lub innego aktu o podobnym charakterze. Zatem, samo nazwanie jednostki wewnętrznej określonym mianem nie zapewnia wyodrębnienia organizacyjnego, jeżeli nie podąża za tym autonomia decyzyjna, wyposażenie majątkowe i zarządzanie zespołem pracowniczym. Ważne jest przypisanie jednostce uprawnień skutkujących samodzielnym prowadzeniem działalności „widocznym z zewnątrz”. Oznacza to, że wyodrębnienie musi wynikać z określonych decyzji statutowych, które formalnie nadają jednostce wewnętrznej uprawnienia uzasadniające jej wydzielenie organizacyjne”.
Wyodrębnienie finansowe
Wyodrębnienie finansowe należy rozpatrywać na płaszczyźnie formalnej. Tak rozumiana odrębność oznacza wymóg wdrożenia specjalnie dostosowanej ewidencji zdarzeń gospodarczych (księgowość), która pozwalałaby na rozdzielenie przychodów i kosztów działalności ZCP od przychodów i kosztów całego przedsiębiorstwa.
Stanowisko takie zaprezentował m.in. Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej w interpretacji indywidualnej z dnia 19 kwietnia 2018 r. (nr: 0111-KDIB1-1.4010.49.2018.2.NL), który stwierdził, że „wyodrębnienie finansowe najpełniej realizowane jest w przypadku zakładu lub oddziału osoby prawnej. Wyodrębnienie finansowe nie oznacza samodzielności finansowej, ale sytuację, w której poprzez odpowiednią ewidencję zdarzeń gospodarczych możliwe jest przyporządkowanie przychodów i kosztów oraz należności i zobowiązań do zorganizowanej części przedsiębiorstwa”.
Zatem pojęcia „wyodrębnienie finansowe” nie należy utożsamiać z pełną samodzielnością finansową, ale jedynie z możliwością odpowiedniego przyporządkowania kosztów i przychodów do ZCP. W doktrynie przyjmuje się, że wyodrębnienie finansowe nie musi oznaczać pełnej samodzielności finansowej, a w szczególności wyodrębnienie finansowe nie oznacza konieczności prowadzenia odrębnej księgowości dla zorganizowanej części przedsiębiorstwa. Takie stanowisko znajduje również potwierdzenie w interpretacjach organów podatkowych. Przykładowo, w interpretacji indywidualnej wydanej w dniu 9 lutego 2018 r. (nr 0114-KDIP2-1.4010.367.2017.1.JF) Dyrektor Krajowej Informacji Skarbowej stwierdził, że: „o wyodrębnieniu finansowym można zatem już mówić w przypadku istnienia samej możliwości wyodrębnienia podstawowych informacji o sytuacji finansowej i majątkowej zorganizowanej części przedsiębiorstwa. Wyodrębnienia finansowego nie należy utożsamiać zatem z pełną samodzielnością finansową”.
Nie ma zatem konieczności prowadzenia odrębnej księgowości dla zorganizowanej części przedsiębiorstwa w celu spełnienia tej przesłanki. Wystarczy, by system księgowy przedsiębiorstwa umożliwiał przypisanie poszczególnych zdarzeń gospodarczych do zorganizowanych części przedsiębiorstwa, których zdarzenia te dotyczą.
Wyodrębnienie funkcjonalne
Zgodnie z praktyką organów skarbowych takie wyodrębnienie należy rozumieć jako wydzielenie określonych składników majątkowych i niemajątkowych z przeznaczeniem ich do realizacji określonych zadań gospodarczych.
W interpretacjach podkreśla się fakt, że odrębność funkcjonalna jest niejako wypadkową istnienia odrębności organizacyjnej i finansowej. W interpretacji z dnia 27 lipca 2012 r. (sygn. IPTPP2/443 -345/12-4/JN) Dyrektor Izby Skarbowej w Łodzi zauważył, że wymagane jest, aby zorganizowana część przedsiębiorstwa mogła stanowić potencjalne, niezależne przedsiębiorstwo samodzielnie realizujące zadania gospodarcze, których realizacji służy w istniejącym przedsiębiorstwie. Powyższe oznacza, że przez zorganizowaną część przedsiębiorstwa można rozumieć wyłącznie tę część przedsiębiorstwa, która jest przede wszystkim wyodrębniona organizacyjnie, ale także posiada wewnętrzną samodzielność finansową.
Odrębność funkcjonalna ZCP sprowadza się do realizacji określonych zadań gospodarczych, wyodrębnionych w ramach funkcji przedsiębiorstwa. W powyższym zakresie, punktem odniesienia jest rola, jaką składniki majątkowe odgrywają w funkcjonowaniu dotychczasowego przedsiębiorstwa i na ile stanowią w nim wyodrębnioną organizacyjnie i funkcjonalnie całość. W konsekwencji, dany zespół składników materialnych i niematerialnych (w tym zobowiązania) powinien być zdolny do samodzielnego prowadzenia działalności gospodarczej, po jego zbyciu na rzecz nabywcy, tak jakby był oddzielnym przedsiębiorstwem.
Zorganizowana część przedsiębiorstwa w postaci Restauracji A, Restauracji B, Restauracji C, będzie stanowić niezależne przedsiębiorstwo samodzielnie realizujące określone zadania gospodarcze. Wnioskodawca wskazuje, że zespół składników majątkowych składających się na Restaurację A, Restaurację B, Restaurację C będzie na moment dokonania aportu wyodrębniony:
1)na płaszczyźnie organizacyjnej
Wszystkie Restauracje zostały wyodrębnione ze struktury organizacyjnej Spółki. Wyodrębnienie organizacyjne polega na wyodrębnieniu Restauracji A, Restauracji B, Restauracji C w drodze uchwały wspólników Spółki, z którego to dokumentu wynika, między innymi, jakie aktywa zostały przyporządkowane do danej Restauracji. Wyodrębniony zespół składników materialnych i niematerialnych (w tym zobowiązań) przeznaczonych do działalności danej Restauracji stanowi potencjalnie niezależne przedsiębiorstwo realizujące działalność w zakresie przypisanym do danej Restauracji.
2)na płaszczyźnie funkcjonalnej
Wszystkie Restauracje stanowią potencjalnie niezależne przedsiębiorstwa samodzielnie realizujące zadania gospodarcze w ramach działalności gospodarczej związanej z prowadzeniem danej Restauracji, która jest niezależna od działalności pozostałych Restauracji.
Zarówno Restauracja A, jak i Restauracja B oraz Restauracja C stanowią funkcjonalnie wyodrębnioną całość, pozwalającą na samodzielne prowadzenie działań gospodarczych. Składniki ZCP pozostają ze sobą w funkcjonalnym związku, co pozwala na kontynuowanie działalności restauracyjnej także po wniesieniu aportem ww. składników do spółki z ograniczoną odpowiedzialnością.
Zarówno Restauracja A, jak i Restauracja B oraz Restauracja C są wyposażone we wszystkie niezbędne składniki materialne i niematerialne potrzebne do prowadzenia działalności w zakresie świadczenia usług restauracyjnych obejmujące w szczególności:
-pracowników,
-opisane powyżej aktywa trwałe i wyposażenie,
-opisane powyżej umowy związane z działalnością danej Restauracji,
-środki pieniężne i należności przypisane do danej Restauracji,
-zobowiązania przypisane do danej Restauracji.
3) na płaszczyźnie finansowej
Wyodrębnienie finansowe polega na wydzieleniu przychodów i kosztów dotyczących danej Restauracji. Księgowość i dokumentacja finansowa są prowadzone w sposób umożliwiający sporządzenie dla celów zarządczych odrębnego rachunku zysków i strat oraz bilansu dla danej Restauracji.
Na zakończenie Wnioskodawca chciałby wskazać, że przy ocenie, czy składniki majątku powinny być uznane za zorganizowaną część przedsiębiorstwa, o której mowa w art. 5a pkt 4 ustawy o PIT, uwzględnić należy jeszcze następujące okoliczności:
-zamiar kontynuowania przez nabywcę działalności prowadzonej dotychczas przez zbywcę przy pomocy składników majątkowych będących przedmiotem transakcji oraz
-faktyczną możliwość kontynuowania tej działalności w oparciu o składniki będące przedmiotem transakcji.
Wskazać należy, że zarówno Spółka A, jak i Spółka B oraz Spółka C, do których odpowiednio zostanie aportem wniesiona Restauracja A, Restauracja B, oraz Restauracja C mają zamiar kontynuować działalność restauracyjną prowadzoną dotychczas przez Spółkę przy pomocy składników majątkowych będących przedmiotem transakcji. Dodatkowo kontynuowanie działalności gospodarczej w zakresie restauracyjnej przez Spółkę A, Spółkę, B, czy też Spółkę C, do których zostaną wniesiona aportem poszczególne Restauracje, nie będzie wymagało zaangażowania innych składników majątku, które nie są przedmiotem transakcji lub podejmowania dodatkowych działań przez Spółkę A, Spółkę, B, czy też Spółkę C, które warunkują dalsze prowadzenie działalności.
Podsumowując, w ocenie Wnioskodawcy prawidłowe jest stanowisko, że zespół składników materialnych i niematerialnych przyporządkowanych do Restauracji A, Restauracji B, Restauracji C będący przedmiotem aportu odpowiednio do Spółki A, oraz Spółki B i do Spółki C stanowić będą zorganizowane części przedsiębiorstwa w rozumieniu art. 5a pkt 4 ustawy o PIT.
Ad 4-6
W ocenie Wnioskodawcy, w sytuacji, gdy przedmiotem aportu będą Restauracja A, Restauracja B, oraz Restauracja C stanowiące ZCP w rozumieniu art. 5a pkt 4 ustawy o PIT, które będą wnoszone odpowiednio do Spółki A oraz Spółki B i do Spółki C będące spółkami z ograniczoną odpowiedzialnością, przychody z kapitałów pieniężnych uzyskane w wyniku wniesienia wkładu niepieniężnego w postaci ZCP będą zwolnione z opodatkowania na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 109 ustawy o PIT.
W konsekwencji zatem, wniesienie aportem w formie ZCP w postaci Restauracji A do Spółki A, Restauracji B do Spółki B oraz Restauracji C do Spółki C będzie dla Wnioskodawcy neutralne podatkowo na gruncie ustawy o PIT.
Zgodnie bowiem z przepisem art. 9 ust. 1 ustawy o PIT, opodatkowaniu podatkiem dochodowym podlegają wszelkiego rodzaju dochody, z wyjątkiem dochodów wymienionych w art. 21, 52, 52a i 52c oraz dochodów, od których na podstawie przepisów Ordynacji podatkowej zaniechano poboru podatku.
Stosownie do art. 10 ust. 1 pkt 7 ustawy o PIT, źródłem przychodów są kapitały pieniężne i prawa majątkowe, w tym odpłatne zbycie praw majątkowych, innych niż wymienione w pkt 8 lit. a-c.
Katalog przychodów z kapitałów pieniężnych określony został w art. 17 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.
Zgodnie z pkt 9 tego przepisu, za przychody z kapitałów pieniężnych uważa się wartość wkładu określoną w statucie lub umowie spółki, a w razie ich braku wartość wkładu określoną w innym dokumencie o podobnym charakterze – w przypadku wniesienia do spółki albo do spółdzielni wkładu niepieniężnego; jeżeli jednak wartość ta jest niższa od wartości rynkowej tego wkładu albo wartość wkładu nie została określona w statucie, umowie albo innym dokumencie o podobnym charakterze, za przychód uważa się wartość rynkową takiego wkładu określoną na dzień przeniesienia własności przedmiotu wkładu niepieniężnego; przepis art. 19 ust. 3 stosuje się odpowiednio.
Jednocześnie, w myśl art. 21 ust. 1 pkt 109 ustawy o PIT, wolne od podatku dochodowego są przychody, o których mowa w art. 17 ust. 1 pkt 9, z zastrzeżeniem art. 24 ust. 23 – jeżeli przedmiotem wkładu niepieniężnego jest przedsiębiorstwo lub jego zorganizowana część i spółka lub spółdzielnia otrzymująca wkład przyjęła dla celów podatkowych składniki majątku wchodzące w skład tego przedsiębiorstwa lub jego zorganizowanej części w wartości wynikającej z ksiąg podatkowych podmiotu wnoszącego ten wkład.
Zastrzeżenie zawarte w art. 24 ust. 23 ustawy o PIT dotyczy przy tym rezydencji podatkowej spółki otrzymującej aport.
Zgodnie z tym przepisem, przepis art. 21 ust. 1 pkt 109 ustawy o PIT ma zastosowanie wyłącznie w przypadku, gdy spółka przejmująca majątek podlega opodatkowaniu w państwie członkowskim Unii Europejskiej lub innym państwie należącym do Europejskiego Obszaru Gospodarczego od całości swoich dochodów, bez względu na miejsce ich osiągania.
Zgodnie z art. 24 ust. 19 ustawy o PIT, przepisów ust. 8 i 8a oraz art. 21 ust. 1 pkt 109 nie stosuje się w przypadkach, gdy głównym lub jednym z głównych celów połączenia spółek, podziału spółek, wymiany udziałów lub wniesienia wkładu niepieniężnego jest uniknięcie lub uchylenie się od opodatkowania.
A zatem przychód, o którym mowa w art. 17 ust. 1 pkt 9 ustawy o PIT, jest wolny od podatku – na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 109 ustawy o PIT – jeśli spełnione są łącznie następujące warunki:
a)przedmiotem wkładu niepieniężnego jest przedsiębiorstwo lub jego zorganizowana część,
b)spółka otrzymująca wkład ma nieograniczony obowiązek podatkowy w państwie członkowskim Unii Europejskiej lub innym państwie należącym do Europejskiego Obszaru Gospodarczego,
c)spółka otrzymująca wkład przyjęła dla celów podatkowych składniki majątku wchodzące w skład tego przedsiębiorstwa lub jego zorganizowanej części w wartości wynikającej z ksiąg podatkowych podmiotu wnoszącego wkład i
d)głównym lub jednym z głównych celów wniesienia wkładu niepieniężnego nie jest uniknięcie lub uchylenie się od opodatkowania.
W ocenie Wnioskodawcy spełnione zostały wszystkie powyższe warunki, aby aport składników majątkowych w postaci ZCP, tj. Restauracji A. Restauracji B, Restauracji C był neutralny podatkowo dla Wnioskodawcy na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 109 ustawy o PIT, gdyż:
a)przedmiotem wkładu będzie bowiem ZCP,
b)Spółka A, Spółka B oraz Spółka C otrzymujące wkład w formie ZCP mają nieograniczony obowiązek podatkowy w państwie członkowskim Unii Europejskiej, czyli Polsce,
c)Spółka A, Spółka B oraz Spółka C otrzymujące wkład przyjmują dla celów podatkowych składniki majątku wchodzące w skład zorganizowanej części przedsiębiorstwa w wartości wynikającej z ksiąg podatkowych podmiotu wnoszącego wkład,
d)głównym lub jednym z głównych celów wniesienia wkładu niepieniężnego nie jest uniknięcie lub uchylenie się od opodatkowania, ponieważ dokonywane działania związane mają na celu umożliwienie: efektywnego zarządzania daną Restauracją, dokooptowania nowych wspólników spoza dotychczasowego kręgu, sprawniejsze w przyszłości zbycie Restauracji, czy też ograniczenie odpowiedzialności Wnioskodawcy w związku z prowadzeniem działalności gospodarczej poprzez daną Restaurację.
Ocena stanowiska
Stanowisko, które przedstawiła Pani we wniosku, jest prawidłowe.
Uzasadnienie interpretacji indywidualnej
Zgodnie z przepisem art. 9 ust. 1 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (t. j. Dz. U. z 2025 r. poz. 163 ze zm.):
Opodatkowaniu podatkiem dochodowym podlegają wszelkiego rodzaju dochody, z wyjątkiem dochodów wymienionych w art. 21, 52, 52a i 52c oraz dochodów, od których na podstawie przepisów Ordynacji podatkowej zaniechano poboru podatku.
Stosownie do art. 10 ust. 1 pkt 7 ww. ustawy:
Źródłem przychodów są kapitały pieniężne i prawa majątkowe, w tym odpłatne zbycie praw majątkowych, innych niż wymienione w pkt 8 lit. a-c.
Katalog przychodów z kapitałów pieniężnych określony został w art. 17 ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Zgodnie z pkt 9 tego przepisu:
Za przychody z kapitałów pieniężnych uważa się wartość wkładu określoną w statucie lub umowie spółki, a w razie ich braku wartość wkładu określoną w innym dokumencie o podobnym charakterze – w przypadku wniesienia do spółki albo do spółdzielni wkładu niepieniężnego; jeżeli jednak wartość ta jest niższa od wartości rynkowej tego wkładu albo wartość wkładu nie została określona w statucie, umowie albo innym dokumencie o podobnym charakterze, za przychód uważa się wartość rynkową takiego wkładu określoną na dzień przeniesienia własności przedmiotu wkładu niepieniężnego; przepis art. 19 ust. 3 stosuje się odpowiednio.
Pojęcie spółki ustawodawca wyjaśnił w art. 5a pkt 28 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych:
Ilekroć w ustawie jest mowa o spółce – oznacza to:
a) spółkę posiadającą osobowość prawną, w tym także spółkę zawiązaną na podstawie rozporządzenia Rady (WE) nr 2157/2001 z dnia 8 października 2001 r. w sprawie statutu spółki europejskiej (SE) (Dz. Urz. WE L 294 z 10.11.2001, str. 1, z późn. zm.; Dz. Urz. UE Polskie wydanie specjalne, rozdz. 6, t. 4, str. 251),
b) spółkę kapitałową w organizacji,
c) spółkę komandytową i spółkę komandytowo-akcyjną mające siedzibę lub zarząd na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,
d) spółkę niemającą osobowości prawnej mającą siedzibę lub zarząd w innym państwie, jeżeli zgodnie z przepisami prawa podatkowego tego innego państwa jest traktowana jak osoba prawna i podlega w tym państwie opodatkowaniu od całości swoich dochodów bez względu na miejsce ich osiągania,
e) spółkę jawną będącą podatnikiem podatku dochodowego od osób prawnych.
Jednocześnie, w myśl art. 21 ust. 1 pkt 109 ww. ustawy:
Wolne od podatku dochodowego są przychody, o których mowa w art. 17 ust. 1 pkt 9, z zastrzeżeniem art. 24 ust. 23 – jeżeli przedmiotem wkładu niepieniężnego jest przedsiębiorstwo lub jego zorganizowana część i spółka lub spółdzielnia otrzymująca wkład przyjęła dla celów podatkowych składniki majątku wchodzące w skład tego przedsiębiorstwa lub jego zorganizowanej części w wartości wynikającej z ksiąg podatkowych podmiotu wnoszącego ten wkład.
Zastrzeżenie zawarte w powyższym art. 21 ust. 1 pkt 109 ustawy odnoszące się do art. 24 ust. 23 ustawy dotyczy rezydencji podatkowej spółki otrzymującej aport. Zgodnie z tym przepisem:
Przepis art. 21 ust. 1 pkt 109 ma zastosowanie wyłącznie w przypadku, gdy spółka przejmująca majątek podlega opodatkowaniu w państwie członkowskim Unii Europejskiej lub innym państwie należącym do Europejskiego Obszaru Gospodarczego od całości swoich dochodów, bez względu na miejsce ich osiągania.
Zastrzec jednak należy, że omawiane zwolnienie od podatku przychodów uzyskanych w wyniku aportu przedsiębiorstwa lub jego zorganizowanej części nie jest uprawnieniem bezwarunkowym. Ustawodawca wyłączył możliwość korzystania z tej preferencji podatkowej w sytuacjach, gdy aport byłby wykorzystywany jako narzędzie, które służy unikaniu lub uchylaniu się od opodatkowania.
Zgodnie z art. 24 ust. 19 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych:
Przepisów ust. 8 i 8a oraz art. 21 ust. 1 pkt 109 nie stosuje się w przypadkach, gdy głównym lub jednym z głównych celów połączenia spółek, podziału spółek, wymiany udziałów lub wniesienia wkładu niepieniężnego jest uniknięcie lub uchylenie się od opodatkowania.
A zatem przychód, o którym mowa w art. 17 ust. 1 pkt 9 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, jest wolny od podatku – na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 109 ustawy – jeśli spełnione są łącznie następujące warunki:
1)przedmiotem wkładu niepieniężnego jest przedsiębiorstwo lub jego zorganizowana część,
2)spółka otrzymująca wkład ma nieograniczony obowiązek podatkowy w państwie członkowskim Unii Europejskiej lub innym państwie należącym do Europejskiego Obszaru Gospodarczego,
3)spółka otrzymująca wkład przyjęła dla celów podatkowych składniki majątku wchodzące w skład tego przedsiębiorstwa lub jego zorganizowanej części w wartości wynikającej z ksiąg podatkowych podmiotu wnoszącego wkład i
4)głównym lub jednym z głównych celów wniesienia wkładu niepieniężnego nie jest uniknięcie lub uchylenie się od opodatkowania.
Jeśli natomiast którykolwiek z wymienionych warunków nie będzie spełniony – przychód nie będzie wolny od podatku. Będzie podlegał opodatkowaniu w trybie art. 30b ust. 1 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.
Pojęcie zorganizowanej części przedsiębiorstwa
Zgodnie z art. 5a pkt 4 ustawy z o podatku dochodowym od osób fizycznych:
Ilekroć w ustawie jest mowa o zorganizowanej części przedsiębiorstwa - oznacza to organizacyjnie i finansowo wyodrębniony w istniejącym przedsiębiorstwie zespół składników materialnych i niematerialnych, w tym zobowiązania, przeznaczonych do realizacji określonych zadań gospodarczych, który zarazem mógłby stanowić niezależne przedsiębiorstwo samodzielnie realizujące te zadania.
Jak wynika z cytowanego przepisu, status zorganizowanej części przedsiębiorstwa posiada tylko taka część mienia przedsiębiorstwa, która spełnia łącznie następujące warunki:
-stanowi zespół składników materialnych i niematerialnych (w tym zobowiązań),
-jest organizacyjnie i finansowo wyodrębniona w istniejącym przedsiębiorstwie,
-jest przeznaczona do realizacji określonych zadań gospodarczych,
-mogłaby stanowić niezależne przedsiębiorstwo samodzielnie realizujące te zadania gospodarcze.
Zorganizowana część przedsiębiorstwa nie jest zatem dowolnym zbiorem składników majątkowych (materialnych i niematerialnych) wchodzących w skład przedsiębiorstwa, ale wyodrębnionym organizacyjnie, finansowo i funkcjonalnie zespołem tych składników, zdolnym do bycia oddzielnym przedsiębiorstwem, samodzielnie realizującym określone zadania gospodarcze.
Na podstawie powyższego wskazuję, że jednym z podstawowych elementów istnienia zorganizowanej części przedsiębiorstwa jest to, aby stanowiła ona zespół składników materialnych i niematerialnych (w tym zobowiązań).
Kolejnym warunkiem jest wydzielenie tego zespołu w istniejącym przedsiębiorstwie. Wydzielenie to ma zachodzić na trzech płaszczyznach: organizacyjnej, finansowej i funkcjonalnej (przeznaczenie do realizacji określonych zadań gospodarczych).
O wyodrębnieniu organizacyjnym można mówić, gdy zorganizowana część przedsiębiorstwa stanowi odrębną jednostkę organizacyjną w strukturze tego przedsiębiorstwa, np. dział, wydział, oddział, itp. Takie organizacyjne wydzielenie powinno być dokonane na podstawie statutu, regulaminu lub aktu o podobnym charakterze.
Wyodrębnienie finansowe oznacza sytuację, gdy sposób prowadzenia ewidencji rachunkowej przedsiębiorstwa pozwala na przyporządkowanie majątku, przychodów i kosztów oraz należności i zobowiązań do zorganizowanej części przedsiębiorstwa, a ściślej do realizowanych przez nią zadań gospodarczych. Nie należy jednak utożsamiać tego pojęcia z pełną samodzielnością finansową.
Wyodrębnienie funkcjonalne należy natomiast rozumieć jako przeznaczenie do realizacji określonych zadań gospodarczych. Zorganizowana część przedsiębiorstwa musi stanowić funkcjonalnie odrębną całość, tj. obejmować elementy niezbędne do samodzielnego prowadzenia działań gospodarczych, którym służy w strukturze przedsiębiorstwa.
Kolejną cechą definiującą zorganizowaną część przedsiębiorstwa jest zdolność do bycia niezależnym przedsiębiorstwem samodzielnie realizującym określone zadania gospodarcze.
Aby zatem część mienia przedsiębiorstwa mogła być uznana za jego zorganizowaną część, musi ona – obiektywnie oceniając – posiadać potencjalną zdolność do funkcjonowania jako samodzielny podmiot gospodarczy. Składniki majątkowe materialne i niematerialne wchodzące w skład zorganizowanej części przedsiębiorstwa muszą umożliwić nabywcy podjęcie działalności gospodarczej w ramach odrębnego przedsiębiorstwa.
Aby zatem określony zespół składników majątkowych mógł zostać zakwalifikowany jako zorganizowana część przedsiębiorstwa (zgodnie z definicją zawartą w art. 5a pkt 4 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych), musi odznaczać się pełną odrębnością organizacyjną i finansową, z możliwością samodzielnego funkcjonowania w razie zaistnienia takiej potrzeby w obrocie gospodarczym. Zorganizowaną część przedsiębiorstwa tworzą więc składniki, będące we wzajemnych relacjach takich, by można było mówić o nich jako o zespole, a nie o zbiorze przypadkowych elementów, których jedyną cechą wspólną jest własność jednego podmiotu gospodarczego.
Oznacza to, że zorganizowana część przedsiębiorstwa nie jest sumą poszczególnych składników, przy pomocy których będzie można prowadzić odrębny zakład, lecz zorganizowanym zespołem tych składników, przy czym punktem odniesienia jest tutaj rola, jaką składniki majątkowe odgrywają w funkcjonowaniu przedsiębiorstwa (na ile stanowią w nim wyodrębnioną organizacyjnie, finansowo i funkcjonalnie całość).
Przedmiot Pani transakcji
Uzyskuje Pani dochody z działalności gospodarczej za pośrednictwem spółki jawnej (dalej: Spółka), której jest Pani wspólnikiem.
Działalność operacyjna Spółki prowadzona jest za pośrednictwem trzech restauracji (dalej: Restauracje). Spółka oficjalnie w drodze uchwały wspólników Spółki dokonała już wewnętrznego podziału prowadzonej działalności gospodarczej na poszczególne restauracje. Wspólnicy (w tym Pani) zamierzają dokonać wniesienia w drodze aportu Restauracji do już istniejących spółek z ograniczoną odpowiedzialnością (dalej: Spółka A, B i C).
Każda Restauracja ma swojego kierownika, który zajmuje się bieżącym zarządzaniem daną Restauracją, jak również personel, identyfikowalny wśród innych aktywności Spółki system zamówień towarów, kosztów każdego rodzaju, sprzedaży (drukarki fiskalne przypisane do konkretnej lokalizacji, faktury o indywidualnym systemie numeracji), unikalne menu, charakter lokalu, identyfikację wizualną i medialną, system rezerwacji, autonomiczną politykę sprzedaży, zakupów i kształtowania cen, związane z miejscem i firmą zezwolenia na sprzedaż i podawanie alkoholu, decyzje sanepid, umowy najmu, kasy fiskalne, umowy na gaz i prąd, itp.
Wyodrębnienie ewidencji rachunkowej każdej z Restauracji realizowane jest w systemie finansowo -księgowym poprzez wyodrębnienie w ewidencji odpowiednich subkont dla każdej Restauracji. Każda Restauracja posiada wydzielone subkonta, zarówno przychodowe i kosztowe, do których przypisywane są odpowiednio przychody i koszty przynależne do danej Restauracji. W zakresie kosztów wyjątkowo zdarzają się sytuacje, w których koszty o charakterze wspólnym mogą nie podlegać alokacji do konkretnej Restauracji, natomiast wszystkie przychody alokowane są odpowiednio. Możliwe jest zatem sporządzanie bilansu, jak również ustalenie rachunku zysków i strat dla każdej z Restauracji. Zespół składników materialnych, jak i niematerialnych, umożliwia podjęcie działalności gospodarczej w ramach odrębnego, niezależnego przedsiębiorstwa każdej z Restauracji.
W wyniku dokonanej restrukturyzacji na Spółkę A, B i C przeniesione zostaną składniki materialne i niematerialne przyporządkowane do każdej z Restauracji, które pozwolą w sposób niezakłócony prowadzić działalność w zakresie usług restauracyjnych. W rezultacie, po wniesieniu aportem Restauracji do Spółek A, B i C, działalność restauracyjna będzie w dalszym ciągu kontynuowana i rozwijana przez Restauracje w ramach spółek, do których zostaną one wniesione aportem.
Kontynuowanie działalności gospodarczej w oparciu o nabyte ZCP nie będzie wymagało dokonywania przez Spółkę A, B i C żadnych dodatkowych czynności prawnych i faktycznych.
Do składników majątkowych i niemajątkowych każdej Restauracji przynależą składniki konieczne do prowadzenia działalności gospodarczej w zakresie szeroko rozumianych usług gastronomicznych.
Skutki podatkowe Pani transakcji
Przedmiotem aportu do spółek z ograniczoną odpowiedzialnością – Spółek A, B i C – będzie zorganizowana część przedsiębiorstwa w rozumieniu art. 5a pkt 4 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych.
Spółka A, Spółka B i Spółka C mają siedzibę w Polsce i podlegają tutaj opodatkowaniu od całości uzyskanych dochodów (nieograniczony obowiązek podatkowy).
Jak wskazała Pani we wniosku, Spółki A, B i C, otrzymując wkład w postaci Restauracji, przyjmą dla celów podatkowych składniki majątku wchodzące w skład zorganizowanej części przedsiębiorstwa (Restauracji) w wartości wynikającej z ksiąg podatkowych podmiotu wnoszącego ten wkład.
Wobec tego, w opisanym zdarzeniu przyszłym będą spełnione wszystkie przesłanki zastosowania zwolnienia z art. 21 ust. 1 pkt 109 ustawy. Pani przychód z tytułu wniesienia aportem składników majątku do Spółki A, B i C będzie wolny od podatku dochodowego, stosownie do art. 21 ust. 1 pkt 109 ustawy – z zastrzeżeniem art. 24 ust. 19 ustawy.
Zastrzeżenie z art. 24 ust. 19 ustawy
Omawiane zwolnienie od podatku przychodów uzyskanych w wyniku wniesienia aportem przedsiębiorstwa lub jego zorganizowanej części nie jest uprawnieniem bezwarunkowym. Ustawodawca wyłączył możliwość korzystania z tej preferencji podatkowej w sytuacjach, gdy aport byłby wykorzystywany jako narzędzie, które służy unikaniu lub uchylaniu się od opodatkowania.
Zgodnie z art. 24 ust. 19 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych:
Przepisów ust. 8 i 8a oraz art. 21 ust. 1 pkt 109 nie stosuje się w przypadkach, gdy głównym lub jednym z głównych celów połączenia spółek, podziału spółek, wymiany udziałów lub wniesienia wkładu niepieniężnego jest uniknięcie lub uchylenie się od opodatkowania.
Dodatkowe informacje
Informacja o zakresie rozstrzygnięcia
Interpretacja dotyczy zdarzenia przyszłego, które Pani przedstawiła i stanu prawnego, który obowiązuje w dniu wydania interpretacji.
Pani wskazanie w opisie sprawy:
Wnioskodawca B.B. uzyskuje dochody z działalności gospodarczej za pośrednictwem spółki jawnej, której jest wspólnikiem (dalej: Spółka).
potraktowałem jako oczywistą omyłkę pisarską, niemającą wpływu na merytoryczne rozpatrzenie sprawy.
Pouczenie o funkcji ochronnej interpretacji
·Funkcję ochronną interpretacji indywidualnych określają przepisy art. 14k-14nb ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. – Ordynacja podatkowa (t. j. Dz. U. z 2025 r. poz. 111). Interpretacja będzie mogła pełnić funkcję ochronną, jeśli Pani sytuacja będzie zgodna (tożsama) z opisem zdarzenia przyszłego i zastosuje się Pani do interpretacji.
·Zgodnie z art. 14na § 1 Ordynacji podatkowej:
Przepisów art. 14k-14n Ordynacji podatkowej nie stosuje się, jeśli stan faktyczny lub zdarzenie przyszłe będące przedmiotem interpretacji indywidualnej jest elementem czynności, które są przedmiotem decyzji wydanej:
1) z zastosowaniem art. 119a;
2) w związku z wystąpieniem nadużycia prawa, o którym mowa w art. 5 ust. 5 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług;
3) z zastosowaniem środków ograniczających umowne korzyści.
·Zgodnie z art. 14na § 2 Ordynacji podatkowej:
Przepisów art. 14k-14n nie stosuje się, jeżeli korzyść podatkowa, stwierdzona w decyzjach wymienionych w § 1, jest skutkiem zastosowania się do utrwalonej praktyki interpretacyjnej, interpretacji ogólnej lub objaśnień podatkowych.
Pouczenie o prawie do wniesienia skargi na interpretację
Ma Pani prawo do zaskarżenia tej interpretacji indywidualnej do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego. Zasady zaskarżania interpretacji indywidualnych reguluje ustawa z dnia 30 sierpnia 2002 r. Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi (t. j. Dz. U. z 2024 r. poz. 935 ze zm.; dalej jako „PPSA”).
Skargę do Sądu wnosi się za pośrednictwem Dyrektora KIS (art. 54 § 1 PPSA). Skargę należy wnieść w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia interpretacji indywidualnej (art. 53 § 1 PPSA):
·w formie papierowej, w dwóch egzemplarzach (oryginał i odpis) na adres: Krajowa Informacja Skarbowa, ul. Warszawska 5, 43-300 Bielsko-Biała (art. 47 § 1 PPSA), albo
·w formie dokumentu elektronicznego, w jednym egzemplarzu (bez odpisu), na adres Krajowej Informacji Skarbowej na platformie ePUAP: /KIS/wnioski albo /KIS/SkrytkaESP (art. 47 § 3 i art. 54 § 1a PPSA).
Skarga na interpretację indywidualną może opierać się wyłącznie na zarzucie naruszenia przepisów postępowania, dopuszczeniu się błędu wykładni lub niewłaściwej oceny co do zastosowania przepisu prawa materialnego. Sąd jest związany zarzutami skargi oraz powołaną podstawą prawną (art. 57a PPSA).
Podstawa prawna dla wydania interpretacji
Podstawą prawną dla wydania tej interpretacji jest art. 13 § 2a oraz art. 14b § 1 Ordynacji podatkowej.