Właściciel kutra rybackiego w czasie kilkudniowych rejsów wydaje swoim pracownikom - rybakom posiłki. Wymóg wydawania świadczeń wynika z przepisów do... - Interpretacja - BI/005/0590/04

ShutterStock
Informacja o zakresie stosowania przepisów prawa podatkowego z dnia 07.09.2004, sygn. BI/005/0590/04, Izba Skarbowa w Gdańsku

Temat interpretacji

Pytanie podatnika

Właściciel kutra rybackiego w czasie kilkudniowych rejsów wydaje swoim pracownikom - rybakom posiłki. Wymóg wydawania świadczeń wynika z przepisów dotyczących bezpieczeństwa i higieny pracy.


Ocena prawna stanu faktycznego:


W brzmieniu obowiązującym w 2004r. na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 11 ustawy z dnia 26 lipca 1991r. wolna od podatku dochodowego jest: wartość świadczeń rzeczowych wynikających z przepisów o bezpieczeństwie i higienie pracy oraz ekwiwalenty za te świadczenia wypłacane zgod-nie z przepisami wydanymi przez Radę Ministrów lub właściwego ministra, a także ekwiwalenty pieniężne za pranie odzieży roboczej, za używanie odzieży i obuwia własnego zamiast roboczego oraz wartość otrzymanych przez pracowników bonów, talonów, kuponów lub innych dowodów uprawniających do otrzymania na ich podstawie napojów bezalkoholowych, posiłków oraz artyku-łów spożywczych, w przypadku gdy pracodawca, mimo ciążącego na nim obowiązku wynikającego z przepisów o bezpieczeństwie i higienie pracy, nie ma możliwości wydania pracownikom posiłków i napojów bezalkoholowych.

Wydawanie świadczeń rzeczowych w ramach bezpieczeństwa i higieny pracy do których zali-czane są m. in. posiłki, następuje na podstawie art. 232 Kodeksu pracy oraz § 1 rozporządzenia Ra-dy Ministrów z dnia 28 maja 1996r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. Nr 60, poz. 279). Zgodnie z treścią tych przepisów pracodawca zapewnia pracownikom zatrudnionym w warunkach szczególnie uciążliwych nieodpłatnie posiłki wydawane ze względów profilaktycznych, zwane dalej "posiłkami", w formie jednego dania gorącego, napoje, których rodzaj i temperatura powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy. Obowiązek zapewnienia pracowni-kom posiłków i napojów profilaktycznych dotyczy tylko pracowników wykonujących pracę związa-ną z wysiłkiem fizycznym, którzy są zatrudnieni na stanowiskach określonych w § 5 rozporządzenia z 28 maja 1996r. Według postanowień § 5 tego rozporządzenia stanowiska pracy, na których za-trudnieni pracownicy powinni otrzymywać posiłki i napoje, oraz szczegółowe zasady ich wydawa-nia, a także warunki uzasadniające zapewnienie posiłków w sposób, o którym mowa w § 2 ust. 2, ustala pracodawca w porozumieniu z zakładowymi organizacjami związkowymi, a jeżeli u danego pracodawcy nie działa zakładowa organizacja związkowa - pracodawca po uzyskaniu opinii przed-stawicieli pracowników.

Jeżeli świadczenia rzeczowe wydawane pracownikom - rybakom pływającym na kutrach, będą przyznawane zgodnie z postanowieniami zawartymi w wymienionych przepisach, a przede wszyst-kim pracodawca ustali wykaz stanowisk, na których zatrudnieni pracownicy powinni otrzymywać posiłki i napoje, to na podstawie wskazanego przez płatnika art. 21 ust.1 pkt 11 ustawy z 26 lipca 1991r. będą korzystały ze zwolnione od podatku dochodowego od osób fizycznych.

Izba Skarbowa w Gdańsku